Ako ove godine ne razmišljate o ljetovanju na Jadranu, možda je dobra ideja razmisliti o tome gdje se možete rashladiti od vrućina i barem nakratko uživati kao da ste na moru. Ovih pet mjesta isplati se istražiti jer se i na njima jednako dobro možete odmoriti i izguštati, kao na Jadranu.

Kupanje na Mrežnici

Zaželite li se kupanja u kristalno čistoj rijeci, možda je dobra ideja Mrežnica. Na karti pronađite mjesta kao što su Zvečaj, Kamp Slapić, Galovići, Mala Švarča, a ako pak želite saznati zašto se mjesto za kupanje dovodi u vezu s ljubavi, zaputite se prema Otoku ljubavi u Belavićima.

Zaželite li se kampiranja, možete odsjesti u nekom od kampova ili pak drvenih kućica, a pogled će uvijek biti isti – na prekrasnu Mrežnicu. Mrežnicu, poznatu rijeku Karlovačke županije dužine 64 kilometara uvijek ćete lako pronaći. Posebna je i po manjim vodopadima, stoga krenite i istražite barem neke od ukupno 93 koliko ih ima. 

Kupanje na Kupi

Već sigurno znate da Kupa izvire u Nacionalnom parku Risnjak, a na to da se u njoj i osvježite potaknut će vas to što je jedna od najčišćih rijeka u Europi. Zaputite se prema mjestima Pokupsko, Degoj, Petrinja, Zibel u Sisku, Bela Krajina, Ozalj ili se jednostavno vozite uz tok rijeke i zastanite gdje god poželite.

Naići ćete na različite temperature vode zbog igre prirode i prirodnih tokova rijeke, no neka vas to ne obeshrabri. Pronađite vama idealnu lokaciju i guštajte u osvježenju. Rijeka je pogodna i za vožnju kajakom i kanuom, stoga krenite u avanturu.

Kupanje na Korani

Prvo čega se sjetimo kad spomenemo rijeku Koranu jest Foginovo kupalište u Karlovcu, na kojem ćete zaboraviti da se ne nalazite na moru jer sadržaja je zaista pregršt, i za velike i za male. Ovo najstarije uređeno kupalište u Hrvatskoj već s prvim toplim danima mami kupače, stoga je idealna ideja za uživanje na Korani.

Izvor rijeke je u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a osim u Karlovcu, u Korani se možete kupati i u Slunju i Rastokama, stoga ako se nalazite negdje na tom potezu, obvezno stanite i osvježite se. Ne zaboravite ni na Rakovicu ako ste u okolici Plitvičkih jezera.

Kupanje na Podravskoj šoderici u Koprivnici

Nalazite li pak se u Koprivničko-križevačkoj županiji, vaš odabir neka bude Podravska šoderica u Koprivnici. Svake se godine ispituje kvalitete vode, stoga ne trebate strahovati, voda je čista i ugodna za kupanje, a sezona kupanja odavno otvorena.

Ako se ne želite kupati, možete prošetati obližnjim izletištem ili pak uzeti svoj fotoaparat i okinuti prirodne ljepote jezera koje u kombinaciji sa starim drvenim čamcima čine savršene fotografije. Kupanje, odmor, šetnja ili ribolov? Odabir je na vama.

Kupanje na Balatonu

Želite na kupanje izvan Hrvatske? Razmislite o mađarskom Balatonu, koji je od Zagreba udaljen svega dva i pol sata vožnje. Vjerujte, isplati se jer ćete se tamo osjećati kao da ste na moru. Naravno, s manje ljudi na plaži.

Balaton često nazivaju mađarskim morem, a ako pogledate fotografije, reći ćete, kao i mi, da taj naziv nosi s potpunim pravom. I ovdje se možete voziti kajakom, kanuom ili pak se upustiti u jedrenje, a dobra je ideja i surfanje ili skijanje na vodi. Mogućnosti je napretek!

Bilo koje od kupališta da odaberete, savjetujemo vam da budete pametni i ponašate se u skladu s preporukama. Guštajte u hladu, kupajte se u rijekama ili jezerima, zabavljajte s ekipom. Nemojte zagađivati prirodu i odmorite se onako kako biste se odmorili i na Jadranu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju