Ako ste jedni od onih kojima su klasični tipovi smještaja već dosadni i voljeli bi doživjeti malo drugačije iskustvo odmora, razmislite o smještaju u hobitskoj kućici, staklenom igluu, kućici na drvetu, svjetioniku ili pak vilinskim dimnjacima.

"In a hole in the ground there lived a hobbit"

Ako vam godina ne prođe a da barem jednom ne odgledate Hobbita, onda sigurno sanjate o tome kako bi super bilo prespavati u hobitskoj kućici. Da bi vam se san ostvario, ne trebate putovati do Novog Zelanda, gdje se nalazi Hobbiton, set na kojem su snimljeni kadrovi za pamćenje.

Dovoljno će biti da sjednete u automobil i ako ste iz Zagreba, stižete za sat i pol vremena do Zemljanke, koja se smjestila u blizini Ljutomera u Sloveniji. Ono što ćete zapaziti na prvu jest tipičan oblik smještajnog objekta koji se smjestio u zemlji. Izrađen je od slame, pijeska i zemlje i u potpunosti od prirodnog materijala, a njezina je unutrašnjost ukrašena ručno rađenim drvenim namještajem. Prosječna cijena noćenja iznosi 75 eura. Ponesite lulu i uživajte!

"Nestvarna" zemljana kućica za odmor na samo sat i pol od Zagreba Zemljanka u Ljutomeru - 1 Zemljanka u Ljutomeru - 3 Zemljanka u Ljutomeru - 6 +7 Zemljanka u Ljutomeru - 7

Predstave na nebu u obliku polarne svjetlosti

Barem jednom u životu željeli biste uživati u bajkovitim prizorima polarne svjetlosti, no možda vas brine da će vam biti hladno jer znate da je u Finskoj i ostalim zemljama gdje možete guštati u svjetlosnoj predstavi na nebu zima steže poprilično jako. Sada više ne trebate o ovome brinuti jer smo pronašli staklene iglue u Finskoj iz kojih polarnu svjetlost promatrati možete kako dugo želite, a hladno vam neće biti.

Finski resort Kakslauttanen nudi vam smještaj u jednom od 53 iglua sa "staklenim nebom" kao stvorenim za promatranje polarne svjetlosti. Wi-Fija u igluima nema, stoga vas nitko neće ometati, a to iskustvo platit ćete od 400 eura na više po noćenju.

Boravite na istoj visini kao i ptice

Kao mali ste gradili kućice na drveću? Prisjetite se djetinjstva i odlučite se na smještaj u kućici na drvetu koja je sve samo ne običan tip smještaja. Probudite se uz cvrkut ptica i promatrajte ih iz blizine, uživajte u pogledima i zaboravite na vrijeme.

U slučaju da ne želite izvan Hrvatske, pronašli smo jednu 45 kilometara od Slunja. Zove se Treehouse Resnice, a na gotovo svim profilima odlikuje se ocjenom 5. Volite li robinzonski turizam, ovo je pravi tip smještaja za vas za koji trebate izdvojiti od 90 eura na više.

Uživanje s pogledom na more bez ometanja

Još jedan super oblik smještaja jest spavanje u svjetionicima. Ovo možete i u Hrvatskoj, a dostupni su svjetionici Palagruža, Pločica, Sveti Andrija, Sveti Petar, Tajer, Veli rat, Porer, Savudrija, Struga i Sušac.

Naravno, smještaj ćete ovdje trebati rezervirati na vrijeme, a mi vam preporučujemo da posjetite web-stranicu lighthouses-croatia.com i zaljubite se na prvu. Birati možete između smještaja u svjetionicima od 1 zvjezdice pa sve do 3 zvjezdice, a cijene se kreću od 70 eura po noćenju na više.

Bilo koji od ovih da odaberete, vjerujemo da ćete uživati i zaboraviti na vrijeme. Javite nam dojmove i obvezno postavite fotke na Instagram uz #punkuferhr!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju