Gospodine Planinić, je li ovo po zakonu?

Sve što radimo od samog osnivanja tvrtke CannaBio je isključivo po zakonu. Radi se o jakom alkoholnom piću aromatiziranom odabranim dijelovima biljke konoplje na koje su plaćena sva porezna davanja i trošarine. Nema tu ništa nezakonito.

Dobro, ali znate naše zakone... Otkud vam uopće ideja?
Bit ću potpuno iskren... ideja uopće nije moja, već od moje djevojke. Ona je prije godinu i pol počela eksperimentirati s rakijom i konopljom i odatle je sve krenulo. Preuzeli smo njenu ideju, i nakon godine dana, jer morali smo sačekati novu sjetvenu sezonu, odlučili smo jednu seriju izbaciti na tržište. Konopljica je jako alkoholno piće za čiji se recept koriste odabrani dijelovi biljke konoplje u najpotentnijem razvojnom stadiju, ali isključivo svježe ubrani. Znači imate priliku isprobavati jednom godišnje. Zato i je tako posebna.

Koliko dugo se bavite konopljom?

Uzgojem i preradom konoplje se bavim evo već treću godinu. U stvari tvrtka CannaBio je osnovana kad uzgoj konoplje tehnički nije bio moguć, što smo vrlo brzo riješili u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. U principu mi smo pioniri u uzgoju konoplje u RH, a možda nije ni pretenciozno reći da smo i prva tvrtka u RH ikad koja je konoplju uzgajala u svrhu prerade u prehrambene i kozmetičke proizvode na ovim prostorima. Prije 30-tak godina se uglavnom prerada svodila na industrijske svrhe. Zato je i nazivaju „industrijska“, a ispravniji prijevod s latinskog je „korisna“.

Koji su njeni benefiti?

Benefiti konoplje su brojni... Treba samo napomenuti da je nazivaju "Prirodno savršenom hranom za čovječanstvo". Sjemenke industrijske konoplje su u tradicionalnim kulturama značajan prehrambeni izvor zbog svog jedinstvenog sastava bjelančevina, masnih kiselina, vlakana, vitamina i minerala. Ulje dobiveno od sjemenki konoplje je najbogatiji prirodni izvor esencijalnih (nužno potrebnih) masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti te se osiguravaju u organizmu uravnoteženom i raznovrsnom prehranom.

S kojim se problemima susrećete?
Problemi su brojni. Od zakonske i podzakonske regulative koja regulira uzgoj i promet konopljom, niza faktora na koje ne možete utjecati kod uzgoja konoplje, pa do prerade i plasmana naših proizvoda. Npr. u RH konoplja nije na listi biljaka od kojih možete proizvoditi dodatke prehrane, iako nosi toliko benefita za ljudski organizam. Stoga svoje proizvode ne možemo registrirati kao Dodatke prehrani pri Ministarstvu zdravlja. A u drugim zemljama EU je to moguće. Nije li to apsurdno?

Kako izgleda vaše svjetlo na kraju tunela?
Teško je u ovim ekonomskim i regulatornim uvjetima još uvijek vidjeti svijetlo. Međutim, strpljivi smo. Idemo korak po korak i vjerujemo da će se pristup konoplji u RH promijeniti nama u korist. Samo ne smijemo odustati. Svijet je konoplju već davno prepoznao, a mi kaskamo kao i obično.

Kome biste preporučili Konopljicu?
Konopljicu preporučamo svim osobama starijim od 18 godina (smijeh).


Kako je radite, za što je preporučate?
Odabrane dijelove biljke korisne konoplje maceriramo određeni vremenski period u bazi od vinovice. Ipak neke tajne postupka moramo zadržati za sebe i ne možemo otkriti javnosti. Konopljica je u principu „Limited edition“ alkoholno piće. Svježu biljku imate samo jednom godišnje. Otapanjem biljke konoplje u alkoholu izvlačite sve „ljekovite“ tvari iz konoplje. Stoga osim što je alkoholno piće, Konopljica ima i svoje ljekovito djelovanje. Napominjemo ipak, ne vozite kad pijete Konopljicu!

Gdje se može nabaviti i po kojoj cijeni?
Konopljica se za sada može isključivo nabaviti u našem web shopu na stranici www.CannaBio.hr, a uskoro u svim boljim specijaliziranim dućanima i lokalima širom Hrvatske.

Puno uspjeha želimo!

A kakav je okus, provjerili smo na čovjeku koji testira sve od nafte do špek fileka, uredniku portala punkufer.hr. Reakcije su sljedeće:

Miris, fin, neodređen, boja više žuta nego zelena, prozirnost savršena. Okus dosta jak rakijast, žeže. I onda, kad misliš da je to to, dolazi aftertaste, biljan, travnat, prirodan i nekako smirujuć, blag. Konopljica peče samo jednom, a nakon toga fino umiruje. Moglo bi se ovo ponoviti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju