Umjetnička komuna La Barca prava je utopija za njene stanovnike. Nastala je u napuštenom srednjovjekovnom selu na vrhu brda u blizini Sanrema. Bussana Vecchia mjesto kojeg je uništio potres 1887. godine, a oni koji su ga preživjeli preselili su se u grad, dok je Sanremo proglasio mjesto nenaseljivim. I tako je to bilo idućih 60 godina, dok se umjetnici nisu počeli dolaziti i graditi svoju umjetničku utopiju.

Tijekom 1970-ih ponovno je proradio sistem kanalizacije i struja, a danas ovo selo funkcionira u potpunosti zahvaljujući svojim neobičnim stanovnicima, koji po popločenim ulicama imaju male galerije. Kokoši, patke, svinje koje hodaju okolo nisu neobičan prizor, a tu su i instalacije poput nekadašnjeg kamiona za dostavu koji je pretvoren u "gredicu" s cvijećem.

Glavni objekt otvorena je terasa prepuna memorabilije i zanimljivih predmeta iz različitih vremenskih razdoblja i s različitih kontinenata.

Komunu La Barca vodi jedan Nizozemac, a cijela ideja je da sve u njoj pripada ljudima. Frižider je uvijek pun, a uvijek ćete pronaći slobodan krevet. Nije potrebno najaviti se, rezervirati ili nositi novac. Pa, ako zalutate u ovom dijelu Italije, slobodno potegnite do Bussane Vecchie i potražite prenoćište. No, neka pravila ipak postoje. Ako pojedete nešto, očekuje se da ćete za sobom oprati i pospremiti suđe. Ako volite vrtlariti, pridružite se ekipi u vrtu koja brine o zasađenom povrću.Ako ste zagrizli i želite put Bussane Vecchie, na workaway.info (stranica poput couchsurfera, samo što ovdje za krevet i hranu nešto odradite, poput pranja suđa ili rada u vrtu) možete se prijaviti i otputovati u Italiju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju