Iako ga turisti obožavaju, Talijani imaju podvojena mišljenja o otoku Gaioli, koji nije naklonjen prema svojim vlasnicima. Bez obzira na prekrasan položaj i ljepotu, ondje nitko ne želi živjeti jer se boje prokletstva.

Priča o čarobnom otočiću nadomak Napulja podsjeća na misterij dubrovačkog Lokruma, na kojem nitko ne želi prespavati te čije su gospodare također snalazile svakojake nesreće. Oni koji su poželjeli Gaiolu netragom su nestali ili tragično poginuli. Neki su nakon dolaska na otok financijski propali i izgubili sve što su imali.

Gaiola je jednako zanimljiva pričom i izgledom. Sastoji od dva manja stjenovita otočića povezana uskim i kratkim kamenim mostom u obliku luka. Dio znanstvenika smatra da je most bio krov nekadašnjeg tunela ili umjetne špilje uklesane u stijenu.

U antičko doba otokom je dominirao hram rimskoj božici Veneri, ali je njezinu ljepotu i ljubav zamijenilo oružje koje su vojnici koristili za obranu zaljeva. Lokalno stanovništvo tvrdi da su nesreće počele u trenutku kad je prva osoba nestala s otoka. Bio je to ekscentrični pustinjak poznat pod nazivom Čarobnjak (Il Mago). Živio je u samoći, a razgovarao je tek s ponekim ribarima. Jednog je dana nestao bez traga.

Napuljski zaljev Napuljski zaljev (Foto: Thinkstock/Guliver)

Bogataš Luigi de Negri izgradio je prekrasnu vilu, ali je ubrzo nakon završetka radova bankrotirao. Nešto kasnije kapetan Gaspare Albenga htio je kupiti otok, ali je tijekom krstarenja doživio brodolom. U 19. stoljeću otok je zapeo za oko švicarskom bogatašu Hansu Braunu, no ponosnom vlasniku sreća nije dugo trajala. Hansovo beživotno tijelo pronađeno umotano u tepih, a njegova se supruga utopila, što je zaprepastilo lokalno stanovništvo jer je bilo poznato da je dobra plivačica.

> Djevojka s galebom: Dobro čuvana tajna opatijske muze koja je otkrivena nakon 55 godina

Na popisu tragičnih smrti jest i ona Otta Grunbacka. Bogati Nijemac umro je od srčanog udara nakon što se okušao u životu na Gaioli. Bez obzira na jezive glasine o otoku koji donosi smrt, i farmaceut Maurice-Yves Sandoz ondje je započeo izgradnju vile. Uskoro je psihički obolio te počinio samoubojstvo u švicarskoj bolnici. I Gianni Agnelli, dugogodišnji predsjednik Fiata i čovjek koji je uvelike zaslužan za industrijski prosperitet Italije, imao je na svojem popisu želja pitoreskni otočić. Ni on se nije mogao pohvaliti bezbrižnim životom. Njegov sin pronađen je mrtav u rijeci pod mostom poznatim kao Most samoubojstava, a okolnosti nesreće ostale su nerazjašnjene. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da nikad ne bi napravio takvo što niti otišao bez poruke te da je zasigurno sletio automobilom s ceste.

Ruševine Ruševine (Foto: Thinkstock/Guliver)

U nizu nesreća koje su doživjeli vlasnici otoka bio je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Paul Getty, kojem su 1973. godine oteli unuka te mu tijekom otmice odrezali uho.

Radi li se o nizu slučajnosti ili je doista nešto "trulo" na Gaioli, najuporniji avanturisti i dalje se trude otkriti. Napušteni otočić ljeti najčešće posjećuju plivači koji mu ne mogu odoljeti promatrajući ga s obale, no mnogi na njemu ne bi prespavali ni za živu glavu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju