Poboljšanje života i smanjenje ugljičnog otiska bio je cilj francuskog natjecanja za urbane projekte "Inventons la Metropole du Grand Paris". Veličanstveni Village Vertical odnio je pobjedu, a nova zgrada, odnosno vertikalno selo, izgradit će se u predgrađu na istočnoj strani Pariza, Rosny-sous-Boisu.

Zgrada će biti visoka 50 metara, a "selo" će se prostirati na 28 tisuća kvadratnih metara. U prizemlju i na krovu bit će 6000 kvadrata otvorenog društvenog prostora, poput restorana, vrtića, kafića i slično. Čitav jedan dio sela bit će posvećen sportu i rekreaciji, pa će tako biti napravljena dvorana, prostor za nogomet i zid za penjanje.

Stanovanju će biti posvećeno 17 tisuća kvadrata, od čega trećina namijenjena socijalnim stanovima, odnosno stanovima za siromašnije obitelji i beskućnike.

Village Vertical - 2 Village Vertical - 2 (Foto: Village Vertical)

Zgrada će biti izgrađena od drvenog okvira dugog 120 metara, ali će konstrukcija biti pojačana betonskim dijelovima. Njena pojava bit će impozantna i elegantna, s nepravilnim balkonima.

Ovo je samo jedno mjesto u nizu koje francuska vlada želi revitalizirati kako bi smanjila nejednakosti među dijelovima svoje metropole i izgradila održivi grad. To radi projektom Grand Paris, a uskoro će predstaviti i Grand Paris Express, najveći transportni projekt u Europi.

Village Vertical napravio je tim arhitekata, studio Suo Fujimoto iz Japana te Francuzi Nicolas Laisné i Dimitri Roussel, a sudjeluju i La Compagnie de Phalsbourg, REI Habitat i Atelier Georges.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju