Francuzi kao domaćini često imaju lošu reputaciju. Mnogi ih smatraju arogantnima i nepristojnima, no najčešće je, naravno, riječ o predrasudama. Ipak, francuska novinarka Emilie Thyebaut za portal Thrillst napisala je pravila kako „preživjeti“ u Francuskoj, tj. kako na sebe ne navući ljutnju domaćina. Ima tu svega, pa pažljivo čitajte...

„Ne“ ne znači uvijek ne

Francuzi sebe smatraju otvorenima i uvijek spremnima za izazove. Tako da, ako vam Francuz kaže „ne“, možda samo želi da ga uvjerite zašto bi trebao prihvatiti baš prijedlog, pa dobro pazite na ton toga „ne“.

Ne dramatizirajte ako vam se netko ubaci ispred reda

Ako se zateknete na stanici, aerodromu, dućanu ili na nekom drugom mjestu gdje postoji mogućnost stvaranja redova, budite sigurni kako će se netko pokušati progurati ispred vas. Jednostavno, Francuzi su „prvaci“ u guranju, ali isto tako, kad jednom uđete u bus ili vlak, vidjet ćete da oni koji su se maloprije gurali nude mjesto starijima ako za to ima potrebe.

Francuska Francuska (Foto: PR)

Ne očekujte brzu uslugu

Ne očekujte da će vam odmah prići konobar ili prodavač, jer u Francuskoj se sve radi usporeno i odmjereno. Naime, smatra se da kad u restoranu dobijete meni, trebate dosta vremena da ga u miru pogledate. Također, kad nakon jela popijete kavu i ostanete sjediti, nitko se neće približiti, skupiti kavu sa stola i dati vam do znanja kako je vrijeme za polazak. Jedino, iznimka od ovih pravila može biti Pariz, gdje se ipak živi užurbanim životom.

Ljubaznost prije svega

Naučite nekoliko fraza na francuskom i započnite priču tim jezikom, jer ako konobar ili prodavač znaju engleski, brzo će se prebaciti na njega kad vide da se nepotrebno mučite. No u svakom slučaju svakoga pozdravite s „Bonjuor Madame/Monsieur“ jer ćete time ljudima pokazati respekt, pa možete očekivati – bolju uslugu.

Zaboravite na „small talk“

Ako ne znate što biste pričali – radije nemojte ništa. Naime, u ovoj zemlji prihvatljivija je i poželjnija ugodna šutnja nego razgovor reda radi. U svakom slučaju, ako ste nekoga tek upoznali, poštedite ga pitanja o poslu, obitelji, osobnom životu... Iako vama to može izgledati pristojno i pogodno za razbijanje početne ukočenosti, Francuzi takve stvari nikako ne vole.

Ne tražite kavu za van

Što smo ono rekli? Ako niste u Mcdonaldsu, Starbucksu ili slično, ne uzimajte kavu za van jer Francuzi, sjećate se, najviše cijene – vrijeme. Uostalom, ne biste ni smjeli biti u žurbi s obzirom na to da ste na odmoru, pa samo sjedite na terasu i uživajte u svojoj zasluženoj kavici...

Kava Kava (Foto: Getty Images)

Da, ovdje valja ostaviti napojnice

U restoranima napojnica je već uračunata u račun, no ako ste jako zadovoljni konobarom – ostavite još nešto ekstra novca. Konobari ovdje zarađuju slabo, tako da se praktički živi od napojnica, a ako vas muči koliko valja ostaviti, time se ne zamarajte jer je i sama gesta vrlo važna. Također, svakako ostavite napojnicu turističkom vodiču jer se to od vas očekuje.

Kosti, droga i oružje: Gradovi koji leže na nevjerojatnim mrežama tunela Moskovska podzemna željeznica - 3 Moskovska podzemna željeznica - 1 Moskva - 2 +7 Moskva - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju