Porcijunkulovo je središnje čakovečko proštenje koje se održava od 1691. godine kada su u Čakovec došli Franjevci. U ovom obliku Porcijunkulovo se održava zadnjih 50-tak godina, te će ove godine doživjeti svoje 52 izdanje. Prvobitno zamišljeno kao 'Sajam tradicijskih zanata', vezan uz crkveni blagdan Gospe od anđela, Porcijunkulovo je izraslo u vodeću turističko-kulturnu manifestaciju u Međimurju, koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

A da je tome tako govori i ovogodišnji program, ali i mnoštvo vizualnih identiteta koji će krasiti središte Čakovca. Uz to što će posjetitelji imati prilike prošetati nadaleko poznatom 'Ulicom kišobrana', koja je postala svojevrsni simbol ove manifestacije, imat će prilike vratiti se u prošlost jer će ispred Zgrade sindikata biti postavljeno starinsko međimursko dvorišće.

Središnji događaj Porcijunkulova je proslava blagdana Gospe od anđela – Porcijunkule, koja će biti u ponedjeljak 1. kolovoza s procesijom u 9.30 i glavnom misom u 10.00 sati. Tradicionalna misa na slovenskom i mađarskom jeziku biti će u 11.15 sati. Uz vjerski dio posebna pažnja poklanja se i svjetovnom dijelu proslave.

Čast da otvori manifestaciju pripala je Jeleni Rozgi koja će na glavnoj pozornici svojom pojavom i hitovima dovesti zagrijati publiku do usijanja. Nakon nje, u nešto laganijim ritmovima, na pozornicu dolazi Klapa Cambi koja će u vrući Čakovec donijeti dašak Jadrana. Nedjelju će začiniti nezaboravni Mladen Grdović, a u ponedjeljak na glavnu pozornicu se penje jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora – Bajaga i Instruktori. Nakon što Bajaga raspleše publiku u utorak nam dolazi Parni Valjak sa svojim bezvremenskim hitovima. Sve će završiti u srijedu 03.08. kada 52. po redu Porcijunkulovo zatvara klapa Kampanel, praćena raskošnim vatrometom.

Uz bogat glazbeni program ove godine posebna pozornost posvetit će se radionicama starih zanata u koje će se uključiti najmlađi. Tako će upravo najmlađi imati prilike naučiti kako se prave košare od šiblja, čipka, rezbari drvo, licitarska srca i keramičarski proizvodi dok će roditelji moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Sve to biti će praćeno bogatom gastronomskom ponudom. Mnoštvo izlagača na svojim će štandovima i ostalim prodajnim mjestima ponuditi autohtonu eno gastro ponudu iz koje valja izdvojiti meso z tiblice, štrukle, trgance, međimursku juhu i neizostavne međimurske kolače. Naravno sve to popratiti će i neizostavni međimurski vinari koji će u zgradi Scheier održati tradicionalnu degustaciju vina, dok će ispred same zgrade biti postavljeno međimursko vinsko dvorišće u kojem ćete moći, do kasnih večernjih sati, uživati u 'kupici dobroga vina s pajdašima?.

Dođite i vi u Čakovec od 29.07. do 03.08. i doživite čarobno Međimurje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju