Muzej Louvre osim što je jedan od najvećih na svijetu, dom je nekim od najvrjednijih primjeraka umjetnosti, a smješten je u bogatom i raskošnom zdanju nekadašnje kraljevske palače uz samu obalu rijeke Seine.


Izgradnja palače je započela 1204. godine, no tek je 1793. godine tijekom Francuske revolucije, dio palače pretvoren u muzej. 1980-ih godina u dvorištu palače je podignuta poznata staklena piramida koja je postala službeni ulaz muzeja. Zanimljivo je kako se u muzeju čuva preko 35.000 umjetničkih djela na preko 60.000 metara kvadratnih izložbenog prostora. Vrlo bogate muzejske kolekcije podijeljene su na 8 odjeljaka: egipatski, bliskoistočni, grčki, etruščanski i rimski antikviteti, te islamsku umjetnost, slike, skulpture, predmete primijenjenih umjetnosti, grafike i crteže.


S preko 8 milijuna posjetitelja, Louvre je najposjećeniji muzej na svijetu, a jedan od glavnih razloga visokoj posjećenosti muzeju je i famozna slika Mona Lise, koju je naslikao poznati Leonardo Da Vinci, najveći genij renesanse, i vjerojatno čovječanstva, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Iako mnogi ostanu razočarani kada shvate kako je slika Mona Lise "velika" tek 76,8 x 53 centimetra, ona i dalje očarava svojom ljepotom i tajnovitošću.


Ako želite posjetiti ovaj muzej imajte na umu kako će vam za "brzi pregled" trebati minimalno dva sata, no ako želite detaljno pregledati sve izložene primjerke računajte na više od dva mjeseca u Parizu! Pa kad bi nam netko ponudio, ah Pariz...


Pogledajte galeriju i uživajte - sada znate što vam je žicati za Valentinovo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju