Pariški Louvre najpoznatiji je, najveći i najprometniji muzej na svijetu. Nekad su redovi još bili podnošljivi, ali otkako je 1989. godine otvoren ulaz kroz staklenu piramidu, broj posjetitelja se utrostručio i čini se kako će ove godine po prvi put probiti brojku od 10 milijuna.

Najpoznatiji po Mona Lisi, brojnim Michelangelovim, Rafaelovim i Veermerovim djelima, ali i ogromnoj antičkoj zbirci, nije uopće čudno da Louvre privlači najviše posjetitelja od svih svjetskih muzeja.

>> Nevjerojatan video: 3 minute u kojima ćete obići cijeli Pariz


No, svi koji odluče posjetiti muzej, susreću se s nizom problema. Za početak, kako razgledati 35000 djela smještenih u 300 soba? Postoje neke stvari koje se moraju vidjeti, ali samo da hodate bez zaustavljanja, potrošili bi veliki dio dana.

Kako uopće uživati u Mona Lisi? Pa vjerojatno nikako, s obzirom da je prvo skrivena iza horde turista, a kad joj se napokon dovoljno približite, opet ste prilično daleko jer se 'mala Parižanka' skriva iza neprobojnog stakla.

No, svejedno, postoje neke stvari koje će vam pomoći pri razgledavanju Louvrea.

Izbjegnite gužve

Za početak, kupite karte preko interneta i na taj način izbjegnite uzaludno duga čekanja u redu. Točno, platit ćete nekoliko eura više, ali što znači par eura u usporedbi s nekoliko izgubljenih sati?

Također, zapamtite da su najveće gužve u razdoblju od lipnja do rujna, a najbolje vrijeme za posjetu su prosinac i siječanj. I da, ako se odlučite na ulaz nakon tri popodne, definitivno ćete profitirati.



Izbjegnite redove

Nemojte, ali nikako nemojte ići na glavni ulaz, kroz već spomenutu staklenu piramidu. Na glavni ulaz navale svi (ne budite mali Mujo), a postoje mnogo mirniji ulazi poput Richelievog prolaza (otvoren gotovo svaki dan, provjerite detaljno prije odlaska) i ulaza Lavova (ista stvar).

Kao što smo već rekli, karte riješite online i pokupite ih prije dolaska u Louvre.

Nabavite vodič

U samom muzeju postoje četiri ture dnevno na engleskom jeziku u trajanju od 90 minuta, a to zadovoljstvo stoji 12 eura.

Naravno, postoji i audio vodič za pet eura, ali i jeftinija verzija za Android i Apple, koja nažalost, nije dobro ocijenjena. Ako želite naučiti više, na blagajni muzeja možete kupiti 'Vodič kroz Louvre' za 17 eura.

Uzmite predah


Kad je vrijeme lijepo, najbolja mjesta za odmor i hvatanje svježeg zraka nalaze se na prvom katu. U Cafeu Molien pronaći ćete salate, peciva, quiche ili paštu za manje od 10 eura.

Cafe Marly će vam ponuditi vanjsku terasu, a i lijep pogled na francuske skulpture iz 17. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju