Dok se Europa polako priprema za kraj ljeta i dolazak zime, vrh Afričkog kontinenta priprema se za novi početak i novi život.

Nesnosne vrućine, koje ovih dana vladaju afričkim vrhom, tjeraju turiste u druga područja svijeta. No, dolaskom hladnijih dana fokus će se natrag okrenuti prema Africi i njenim državama. Tako je i situacija s Marokom i njegovom turističkom perjanicom: Marakešom.

Turistička sezona u ovom gradu traje od kraja rujna do sredine svibnja. Temperature postaju podnošljivije, a trava na golf terenima zelenija. Da dobro ste pročitali. Iako slovi kao pustinjska država, što velikim dijelom je, Maroko i njegova okolica obiluju vodom, te su oko grada niknuli neki od najljepših golf terena na svijetu. Bogata povijest, multikulturalnost i golf tereni glavni su razlozi zbog kojih sve više putnika odabire Marakeš za svoju zimsku destinaciju.

Ali, ako niste ljubitelj golfa, što bi vas moglo privući u ovaj grad? Multikulturalnost. Islam je glavna vjera Maroka, ali zbog sjecišta puteva na kojem se nalazi, naići ćete na utjecaje mnogih drugih vjera. Maroko nije tipična muslimanska država. Ne drže se strogih pravila odijevanja, a alkohol ćete pronaći i van većih turističkih središta. Samo se treba malo potruditi.

No, ono zbog čega se posebno isplati posjetiti Marakeš, svakako je bogata gastronomija, koja je spoj različitih kultura i navika naroda koji živi na ovom području. Glavnina jela bazira se na kuskusu. Prvenstveno zbog spore kvarljivost i lakog prenošenja s jednog mjesta na drugi. Marokanski narodi bili su nomadi i kuhinju su bazirali na namirnicama koje su lako prenosili i koje se nisu brzo kvarile.

Danas se hrana priprema na klasičan način, no u restoranima ćete naići na Tagine, koji je način pripremanja hrane kakav su koristili nomadski narodi. Tagine je glinena posuda koja se sastoji od dva dijela. Donji dio sličan je tanjuru, dok je gornji dio stožastog oblika i njime se pokriva tanjur. Takva posuda stavlja se direktno na vatru i tako se priprema hrana. Marakeš je poznat i po kulinarskim radionicama. Skoro svi hoteli u svojoj ponudi imaju mogućnost održavanja kulinarskih radionica, gdje će vas vrhunski kuhari naučiti kako se pripremaju tradicionalna marokanska jela. I neka vas ne iznenadi velika popularnost pripremanja goluba.

Po pitanju smještaja, imate dvije opcije. Klasične hotele, koji se nalaze u novijem dijelu grada, odnosno van grada. Okruženi zelenilom i s malo buke nude svojim posjetiteljima doživljaj koji nudi i svaka druga destinacija u svijetu. Svoje mjesto ovdje su pronašli neki od najvećih hotelskih lanaca na svijetu, a o luksuz ne treba ni raspravljati. Druga opcija su riadi. Riadi su većinom bazirani u staroj, povijesnoj jezgri Marakeša. Riječ je o kućama u kojima su nekada živjele mnogočlane obitelji. Tipična marokanska kuća sastoji se od malih ulaznih vrata, kroz koje se ulazilo u dvorište, oko kojeg je bila zazidana kuća. Te kuće danas su pretvorene u smještajne kapaciteta, dajući turistima uvid u to kako je nekada izgledao život u jednom od najstarijih gradova na svijetu.

Doći do Marakeša poprilično je jednostavno. Ima svjetski poznat aerodrom, koji se nalazi svega nekoliko kilometara od središta grada. Prepoznat ćete ga ako ste gledali film ' Seks i grad 2', jer je to aerodrom na kojem su snimali scenu dolaska cura u Abu Dabi. Od aerodroma će vas do središta grada dovesti jedan od mnogih taksista. Obavezno se prvo dogovorite za cijenu i nikako ne dajte više od 15 dirhama, jer to je realna cijena. Pokušat će vam naplatiti puno više. Većina svjetskih kompanija leti za Marakeš. Posebno su zanimljive ponude koje imaju low budget kompanije. Pa ako vam nije problem čekati nekoliko sati na aerodromu kako biste presjeli na avion za Marakeš, do njega možete doći za svega nekoliko stotina kuna. Tako ima opcija da preko Milana do Marakeša dođete već za 350 kuna Easy Jet kompanijom, ukoliko se za put odlučite već ovog prosinca ili sječnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju