Maroko je po broju stanovnika četvrta arapska zemlja, iza Egipta, Sudana i Alžira. Većina Marokanaca po vjeri su sunitski muslimani, kojima pripadaju Arapi i Berberi. Islam je vidljiv na svakom koraku, čak je i sama Marokanska arhitektura (poznata kao i islamska) među najljepšima i na svijetu.

Rabat - glavni grad
Rabat se nalazi na utoku rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean, oko 92 km od jugozapadno od Casablance i 280 km sjeveroistočno od Tangera, i pripada pokrajini Rabat-Salé-Zemmour-Zaer. Na području stare gradske jezgre sačuvan je niz kulturnopovijesnih spomenika: utvrda s vratima iz 12. stoljeća, gradska vrata i minaret djelomično sačuvane Hasanove džamije.

U novijem dijelu je sultanova palača i kraljevski dvor. Najnoviji dio Rabata čine moderne četvrti s upravnim i drugim zgradama okružene raskošnim parkovima, sveučilištem i nizom znanstvenih ustanova.


Fes (Fez)
Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance. Glavni je grad pokrajine Fez-Bulmán i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Stari grad Medina Fes el Bali je na listi svjetske baštine UNESCO-a, a zanimljivo je to što se u Fesu se nalazi najstarije sveučilište na svijetu koje je još uvijek u funkciji, sveučilište Al-Karaouine osnovano 859. godine.

Casablanca

Casablanca je najveći grad Maroka, a ujedno i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Sve je ovdje veće: ulice, hoteli, uredski blokovi i - slamovi. Sami ljudi kažu da "Casablanca nema sjećanja niti prošlosti, samo budućnost." Bogata baština Art Deco arhitekture stopljena sa sjevernoafričkim elementima služi kao opipljivi podsjetnik na francusku kolonijalnu prošlost grada.


Marakeš
Marrakech ili Marrākeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Stari grad (medina) je na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine, a ostale najveće atrakcije u Marakešu su povijesni trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. godine kao i vrtovi Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju