Sushi

Naravno, započinjemo preporuku s najslavnijim i najpoznatijim japanskim jelom. U kuhinji zemlje izlazećeg Sunca, sushi podrazumijeva jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koje se u pravilu servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Postoji više vrsta sushija, kao što su makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi rižom) i još cijela plejada drugih.

Sashimi
Često se miješa sa sushijem, no u sashimi ide samo narezana sirova riba. Sashimi se obično konzumira uz vrlo ljuti wasabi umak ili slankasti umak od soje. Najpopularniji tipovi sashimija su toro (tuna), ebi (škampi), ika (lignje), tako (hobotnica)... Služi se bez riže, uz gore spomenute umake.


Okonomiyaki
Ova nama teško izgovorljiva riječ podrazumijeva vrlo ukusne japanske palačinke, čija priprema i sastojci najviše ovise o području odakle potječe jelo. Postoje dvije glavne vrste: Kansai i Hiroshima. Kod Kansaija, tijesto i sastojci se miješaju, a zatim se sve peče s obje strane - poznato je i kao japanska pizza. Drugi način pripreme, Hiroshima, podrazumijeva pripremu tanke palačinke na koju se zatim dodaju sastojci u slojevima. Često se poslužuje uz pržene rezance.

Teppanyaki
Vrsta japanskog roštilja. Meso, morska hrana i povrće pripremaju se pred kupcima. Ne samo da su teppanyakiji obično sjajni, već uživate i u showu koji kuhar priredi.


Noodles
Ili kako bismo mi preveli, rezanci. U Japanu ih ne možete zaobići ni da hoćete, ali srećom - jeftini su i ukusni. I njih postoji više vrsta, ovisno o načinu posluživanja, ali su zapravo vrlo slični našim, mediteranskim špagetima.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju