Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir. Pomaže kod visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.


Konzumirana sirova - odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i liječenju alergija. Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva. Što je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta razine šećera u krvi (glikemijski indeks: 0). Ima visok sadržaj vitamina (B-skupine, C,D, provitamin A - beta-karoten) i minerala (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo). Čičoka je također izvor esencijalnih aminokiselina.

Poznati bloger Kalorijski restoran minus40kg napravio je sjajno jelo s čičokom, pa prenosimo njegova zapažanja i recept.


Marinirani losos, sirova čičoka, blanširana čimula, maslinovo ulje i umak od kopra
(kalorije: 434)

5 dag mariniranog lososa (207 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
15 dag čičoke (78 kcal / 10 dag ... 117 kcal)
15 dag čimule (22 kcal / 10 dag ... 33 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
sol, šareni papar, ocat, kopar, gorušica, ...

- čičoku očisti i naribaj
- losos mariniraj u octu, soli i kopru
- čimulu blanširaj (slana vrela, pa hladna voda)
- prelij maslinovim uljem, dodaj umak od kopra i gorušice

"Ovaj losos više vuče na sirovu ribu, pa tko voli, sushi je odličan izbor. Ovo s fotografije nije Nigiri, kamoli Sashimi, ali Maki je već na dobrom tragu. Sirova čičoka bolja mi je nego kuhana, iako, nema tu neke raskoši u okusu, dakle, i dalje, ostaje tek dobra pratnja, i izvrsna namirnica sama po sebi, što i nije baš zanemarivo."


Uglavnom, nadamo se da ste obogatili svoju kuhinju jednim zdravim receptom, i da ste umemorirali čičoku. Opaka biljka!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju