Glavni grad Austrije nije već devet godina za redom samo grad s najboljom kvalitetom života, nego sukladno Smart City Strategy Indexu i "najpametniji“ grad na svijetu.

Pojam smart city ili pametni grad obuhvaća mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prijevoza, sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama.

Sukladno ispitivanje koje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sjedištem u Njemačkoj, Grad Beč je sa svojom strategijom najpametniji grad na svijetu u 2018. godini, odnosno drugu godinu zaredom. Na drugom se mjestu nalazi London, a na trećem kanadski St. Albert.

Beč - 5 Putovanja 7 mjesta koja morate posjetiti u Beču

Studijom su obuhvaćena 153 grada koja imaju usvojenu strategiju pametnog grada, a u obzir su uzeti aspekti poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, mobilnost i dr.

Grad Beč već godinama u područjima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rješenja primjenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora.

3 odlična mjesta za kupanje i zabavu u Beču Beč - 4 Beč - 3 Beč - 2 +3 Beč - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju