Vjerovali ili ne i pustinje, kad ih se malo bolje prouči, u sebi skrivaju veliku ljepotu i mir. Donosimo popis nekoliko najčarobnijih mjesta gdje su ljudi prava rijetkost…

Sahara

Nekako je u redu da prvo spomenemo najpoznatiju pustinju, Saharu. Površinom od 9,4 milijuna kvadratnih kilometara najveća je na svijetu i proteže se kroz deset zemalja sjeverne Afrike. Sahara je dom za otprilike 4 milijuna stanovnika, što možda zvuči mnogo, ali kad u obzir uzmete njenu veličinu…Naravno, možete je posjetiti turistički primjerice iz Maroka i to na devama!

Namib

Mnogo je manja od Sahare i proteže se na 81 tisuću kvadratnih kilometara. Nenaseljena je, ali su dom pronašle neke životinje, poput nosoroga i zebre. Za Namib su karakteristične visoke pješčane dine, koje idu i do 300 metara u vis.

Atacama

Pustinje su definirane kao mjesta na kojima godišnje pada 250 milimetara kiše po četvornom metru. U Atacami padne tek 1 milimetar i time ulazi u povijest kao najsuše područje na planeti. Proteže se kroz Čile, Argentinu, Peru i Boliviju, a ovdje gotovo da i nema biljaka i životinja, osim činčila i kaktusa.

Antarktika

Ovdje govorimo o kontinentu, ali i o najvećoj ledenoj pustinji. Iako je ovdje izmjereno rekordnih minus 89,2 stupnja, radi se istodobno o najvlažnijem i najsušem mjestu na zemlji. Kako, pitate se? Caka je u tome da za vlažnost nije zaslužna kiša, već činjenica da se 98 posto Antarktike nalazi pod ledom. No, s obzirom da je ovo najhladnije mjesto na svijetu, padaline su rijetkost i zbog toga ovaj kontinent možemo nazvati i pustinjom.

Taklamakan

Ova pustinja smjestila se u centralnoj Aziji, a preko njenog južnog i sjevernog dijela nekad je prolazio glasoviti Put svile. Ovdje se dogodilo i najveće pustinjsko čudo kad je prije sedam godina snijeg prekrio cijelu pustinju. Do tad se nikad nije dogodilo da je čitava pustinja bila pokrivena snijegom i na taj je način Taklamakan ušao u povijest.

Dasht – e Kavir

Smještena u Iranu i zauzima 390 kilomatara kvadratnih. Prekrivena je kristalima soli koji se na tlu stvaraju zbog nedostatka kiše, a taj prizor je zbilja impresivan. Ljeta su ovdje paklena, s temperaturom od 50 stupnjeva celzijevih, a posjetitelji mogu ostati samo u kući Ateshooni koja pruža izlete i kampiranja u pustinji.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju