Prekrasno sočna i prepuna okusa, bečka torta od maka oduševit će svakoga tko je proba. Možete je raditi u kalupu za kuglof ili u klasičnom kalupu za tortu, a Bečani će vam oprostiti i napravite li je u pravokutnom plehu pa režete na kocke, provjerili smo.

Kladdkaka - švedska gnjecava čokoladna torta Hrana i piće Bez pretjerivanja: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu

Često se ova bečka torta s makom naziva i "austrijskom", a postoji nekoliko varijacija koje se uglavnom odnose na ukrašavanje. Jednako se često sreće i samo posuta šećerom u prahu i s glazurom od šećera i limuna, čokolade ili pak s glazurom od dvije vrste čokolade, bijele i tamne.

U ovaj kuglof/kolač ili tortu ne ide brašno, ali sasvim će ga dobro zamijeniti mljeveni bademi i mak, a povezati jaja. Ovo je jedan od onih deserata koji su još ukusniji drugi dan, kad se malo slegnu i kad se svi sastojci lijepo prožmu. Bečka torta s makom sjajno će se slagati s kavom, čajem ili tamnim pivom s aromama kakaa ili oraha.

Sastojci za bečku tortu s makom:

  • 6 jaja
  • 180 g maslaca, omekšalog
  • 180 g šećera
  • 180 g badema, mljevenih
  • 180 g maka, mljevenog

Glazura

  • 200 g tamne čokolade
  • 125 g maslaca
  • 200 g bijele čokolade, otopljene s 1 žlicom ulja

Priprema bečke torte s makom:

  1. Zagrijte pećnicu na 160srupnjeva. Maslacom namastite kalup za pečenje.
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa dodajte pola količine šećera.
  3. U drugoj zdjeli miksajte maslac, šećer i žumanjke dok ne postanu mekani i kremasti. Dodajte bademe i mak. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  4. Izlijte u kalup za pečenje i pecite 50 minuta.
  5. Nakon što kolač izvadite, ostavite da se prvo malo ohladi u kalupu, a zatim ga stavite na posudu za posluživanje.
  6. Otopite crnu čokoladu na pari ili pomiješajte čokoladu i maslac i prelijte preko ohlađenog kolača. Otopite bijelu čokoladu, ako želite, sa žlicom ulja i prelijte preko ohlađenog kolača.

Idealna vikend destinacija: Stvari koje ne smijete propustiti u predivnom Beču Beč - 1 Beč - 2 Beč - 3 +3 Beč - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju