Svake četiri godine grad domaćin Olimpijskih igara gradi velebne strukture kako bi impresionirao cijeli svijet. Tisuće mjesta u gledalištu se pune, sportaši obaraju rekorde, a kada se sva strka smiri, malo tko pita što se dogodi s tim građevinama.

Atlas Obscura donosi zanimljivosti o nekoliko napuštenih Olimpijskih sela, nastalih u posljednjih nekoliko desetljeća.

1. Igman planina, Hadžić, BiH

Područje oko Igman planine, nedaleko od Sarajeva, koristilo se tijekom zimskih Olimpijskih igara 1984. godine za skijaške skokove, a osam godina nakon toga za ratne aktivnosti. Kompleks je bio poprište opsade Sarajeva i žestokih borbi. Tragovi se vide i danas, kao i simboli UN-a na napuštenom tornju za suce, a zgrade su pune rupa od metaka.

2. Hitlerovo Olimpijsko selo

Malo je poznato većini turista, pa čak i Nijemcima, da na rubu Berlina još uvijek stoji napušteno Hitlerovo Olimpijsko selo, izgrađeno 1936. za tzv. Nacističke igre. Tijekom Drugog svjetskog rata, kompleks je korišten kao bolnica za njemačke vojnike, dok ga nije preuzela sovjetska vojska. Nakon rata, selo je napušteno i palo je u zaborav. No, i danas se možete prošetati i razgledati ono što je od njega ostalo.

Kratki vodič kroz olimpijski grad: Zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o Rio de Janeiru

3. Linnahall, Tallinn, Estonia

Ogromno zdanje, sagrađeno prije 36 godina za potrebe moskovskih ljetnih Olimpijskih igara, danas je grad duhova. Amfiteatar s 5 tisuća sjedala bio je impresivan, no nakon Igara, više nije bilo publike koja bi zauzela ta mjesta. S obzirom da je zgrada građena brzinski, loša kvaliteta uskoro se počela pokazivati i ona se počela raspadati. Unatoč tome, i lokalci i turisti vole prošetati stepenicama do vrha zgrade i uživati u predivnom pogledu na grad.

4. Marousi, Atena, Grčka

Atenski olimpijski sportski kompleks izgrađen je 1980., a korišten za atenske Olimpijske igre 2004. godine. Elegantna građevina počela se raspadati, pa ju sada 'krase' potrgane fontane, zahrđali bazeni i stadioni obrasli u korov. Iako objekt propada, otvoren je za posjetitelje.

5. Staza za bob, Sarajevo, BiH

Slično kao i na planini Igman, i staza za bob u Sarajevu bila je poprište ratnih zbivanja. Staza je korištena 1984. za zimske Olimpijske igre, a danas, s rupama od metaka i šrapnela, služi kao platno za brojne sarajevske grafitere.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju