Olimpijske igre samo što nisu počele, pa bi bio red da napišemo nešto i u gradu u kojem će biti održane, Rio de Janeiru. Vjerujemo kako vas većina zna za Copacabanu, Maracanu i monumentalni Isusov kip, ali došlo je vrijeme da saznate još ponešto o brazilskom velegradu!

Nazvan je po rijeci koja ne postoji

Rio de Janeiro u prijevodu znači 'siječanjska rijeka'. Međutim, u gradu nema nikakve rijeke, a legenda kaže kako su portugalski osvajači, došavši u Rio u siječnju 1502. godine, od poznatog zaljeva mislili da je rijeka, pa su eto, gradu nadjenuli ime po kojem je i danas poznat.

Ulična umjetnost je legalna


Ovdje pritom mislimo na grafite. Ukoliko znate lijepo crtati, od grada ćete vrlo lako dobiti dozvolu za ukrašavanje raznih fasada. S obzirom na tu činjenicu, grafitima se možete diviti u cijelom gradu.



Grad je ugostio najposjećeniji nogometni meč

Naravno, riječ je o legendarnom finalu Svjetskog prvenstva 1950. godine, u kojem je Brazil poražen od Urugvaja. Na stadionu je službeno bilo 173 850 gledatelja, iako neslužbene brojke govore kako je taj broj veći od 200 tisuća. Ne treba ni reći kako je utakmica zapamćena kao nacionalna tragedija…

Rio je prvi domaćin Olimpijskih igara s južnoameričkog kontinenta

Naravno, nisu svi na ovo dobro reagirali. Naime, u organizaciju je uloženo oko 10 milijardi eura, a dobar dio stanovnika živi u nezamislivoj bijedi.

Karneval u Riju je najveći na svijetu

Održava se od davne 1723. godine, a privuče pet milijuna ljudi. Izračuni govore kako lokalnoj ekonomiji donese oko 800 milijuna eura!

Nekoć je bio glavni grad Portugala

Od 1815. do 1822. u njemu je bila smještena portugalska kraljevska obitelj, koju je iz domovine protjerao Napoleon.



Također, bio je i glavni grad Brazila

Danas je glavni grad Brasilia, ali Rio je tu titulu ponosno nosio gotovo punih 200 godina, od 1763. pa sve do 1960. Godine.

Grad se nalazi i na zastavi Brazila

Zvijezde na zastavi predstavljaju nebo iznad Rija u noći 15.11.1889. godine, kad je proglašena republika Brazil.

U kip Krista spasitelja često udara munja

Naravno, izjava kako munja dvaput ne udara u isto mjesto nema mnogo veze s istinom. U Kristov kip često udara, ali se u pravilu ništa značajno ne događa. Tj, nije se događalo sve do 2014., kada je za vrijeme snažne oluje Isus ostao bez dijela palca!



Rio je dom najveće favele u Brazilu

Njeno ime je Rocinha, a u njoj službeno živi 70 tisuća ljudi. Ipak, neslužbeni podaci govore o čak 180 tisuća stanovnika…

Prostitucija je legalna

Prostitutke na ulici ovdje su svakodnevni prizor oko kojeg se nitko pretjerano ne uzbuđuje.

U gradu se nalazi jedan od najstarijih tramvaja

Tramvaj Santa Teresa postoji od davne 1877. godine, čime je najstariji u Južnoj Americi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju