Tenzije između Švedske i Kine zbog tretmana koji je doživjela jedna kineska obitelj u Stockholmu eskalirale su nakon satiričnog skeča u kojem su kineski turisti prikazani kao ljudi koji jedu pse i vrše nuždu u javnosti.

Zbog incidenta na noge su se digli kineski diplomati, koji su pozvali na bojkot švedskih proizvoda i preporučili svojim zemljacima da ne dolaze u tu skandinavsku zemlju.

Zapravo, povijest slučaja seže nešto ranije u ovom mjesecu, kad je jedan kineski turist sa svojim roditeljima stigao u štokholmski hostel nakon ponoći, nekoliko sati prije nego što su se mogli čekirati. Pitali su osoblje mogu li ostati u predsoblju, a nakon što su dobili negativan odgovor, odbili su otići. Iz hostela su ih više puta zamolili, ali kad su vidjeli da se oni ne miču, pozvali su policiju.

Ubrzo je snimka incidenta na kojoj je vidljivo kako policija izbacuje turiste završila na internetu, a u jednom trenutku, turist jasno viče „ovo je ubijanje“. Već je taj incident pridonio pogoršanju odnosa i ljutnji iz Kine, ali tek skeč emitiran na nacionalnoj televiziji izazvao je provalu bijesa.

Naime, skeč je zamišljen kao vodič za Kineze koji će im pomoći u inozemstvu, pa se u njemu govori da pse ne trebaju gledati kao potencijalni obrok, a također je gostima i napomenuto da se nužda vani ne treba vršiti. Da više ne pričamo, pogledajte video i sami, pa zaključite imaju li Kinezi pravo kad se bune ili je stvar ipak otišla malo – predaleko.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju