Zemlja Izlazećeg Sunca poklanja ili prodaje po smiješnim cijenama ogroman broj napuštenih kuća. Japan danas ima više od 10 milijuna kuća u kojima nitko ne živi, a poklanjanje ili jeftina prodaja ovih kuća znatno će pomoći mladim obitelijima na početku zajedničkog života.


Ove se kuće inače nazivaju akiya, što na japanskom znači 'napušten' ili 'prazan'. Kuće se obično nalaze u ruralnim dijelovima zemlje, a napuštene su nakon što su prethodni stanovnici odseliili u gradove u potrazi za boljim životima. Ovdje značajan problem predstavlja i praznovjerje jer se mnogi Japanci ne žele useliti u stare kuće. Povezuju ih s nesretnim događajima koji su se tamo nekoć zbili, pa tako kuće u kojima se netko ubio ili je ubijen, ili možda umro usamljen, smatraju izuzetno nesretnima.


Japan trenutačno bilježi populaciju od 127 milijuna stanovnika, što je čak za milijun i pol manje od posljednjeg popisa koji je napravljen prije osam godina. Prije pet godina broj napuštenih domova iznosio je nešto više od 8 milijuna, ali u posljednjih pet godina brojka se još povećala.


Najgora je situacija u regijama Kagoshima, Kochi i Wakayama, gdje je više od 10 posto domova napušteno, a nastavi li se ovim tempom, predviđanja govore da će 2033. godine čak 30 posto kuća biti napušteno. Stoga nije ni čudna ova ideja o poklanjaju domova, ali se i za nju moraju ispuniti određeni uvjeti. Primjerice, neke lokalne vlasti propisale su da svi članovi obitelji moraju imati manje od 43 godine i dijete upisano u školu.


S obzirom na cijene nekretnina u Tokiju, vlasti očekuju kako će se mnogi odlučiti za preseljenje i seljenje u novi dom, a ako to odluče, priče o nesreći i ukletim kućama morat će ostaviti iza sebe.

Kućica u Sloveniji sa spektakularnim pogledom na Alpe u kojoj bismo dočekali 2019. Planinska kućica u Sloveniji - 12 Planinska kućica u Sloveniji - 14 Planinska kućica u Sloveniji - 13 +11 Planinska kućica u Sloveniji - 11
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju