1. Pljuvanje
U zapadnjačkoj kulturi pljunuti nekome u lice izraz je najveće uvrede, no u afričkom plemenu Masai smatra se prijateljskom gestom – poput rukovanja. Stariji pljuju na novorođenu djecu kako bi im poželjeli dug i sretan život, a pljuje se i na svaki dar koji se uručuje nekoj osobi.

2. Srkanje
Srkanje juhe za vašim će obiteljskim stolom možda izazvati val negodovanja od strane ukućana, no u nekim azijskim zemljama ono je veliki kompliment. Kinezi i Japanci smatraju da je juha toliko fina da ne možete dočekati da se ohladi. Srkanje čaja u Japanu će domaćinu poručiti da je napravio ukusan napitak u kojemu ste guštali do zadnje kapi.

3. Plaženje jezika
Isplažen jezik u zapadnjačkoj je kulturi izraz nepoštivanja i ruganja, a na melanezijskom otočju Nova Kaledonija znak je mudrosti i energičnosti. S druge strane na Tibetu će se plaženje jezika protumačiti kao prijateljski pozdrav.

4. Davanje cvijeća
Buketi cvijeća poklanjaju se povodom rođendana, godišnjica i raznih drugih proslava – no ova lijepa gesta u nekim se situacijama može krivo protumačiti. Pokloniti buket bijelog cvijeća u Kini, ili stručak karanfila u Francuskoj znači - Umri što prije.


Ovi se tipovi cvijeća, naime, u spomenutim zemljama stavljaju samo na grobove. Žuto cvijeće simbolizira mržnju u Rusiji i Iranu, a ljubičasto se smatra izrazom loše sreće u Italiji i Brazilu.

5. 'Čišćenje' tanjura
Pojesti sve s tanjura izraz je poštovanja prema kuharu, ali i kompliment njegovim kulinarskim vještinama. Na Filipinima, u Sjevernoj Africi i nekim dijelovima Kine ovaj će čin signalizirati domaćinu da je škrtac koji gostima ne daje dovoljno hrane. Nemojte se iznenaditi ako vam u tim zemljama domaćin počne dodavati hranu na tanjur bez prethodnog pitanja. Tek kad ostavite zalogaj hrane na tanjuru vaši će domaćini znati da ste se siti najeli.