U njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj smjestio se Nürnberg, koji je po veličini odmah iza glavnog grada pokrajine - Münchena. U 15. i 16. stoljeću bio je centar znanosti, kulture i umjetnosti, pa je njime obilježen i razvoj njemačkog humanizma i renesanse. Posjetite ga i istražite grad prepun priča.

Najveći skup njemačke umjetnosti i kulture

Muzej s više od milijun predmeta koji svjedoče o umjetničkoj i kulturnoj povijesti regije nalazi se u Nürnbergu i najveći je kulturno-povijesni muzej na prostoru cijele države. Germanski nacionalni muzej osnovan je 1852. godine, a umjetnost i kulturu s njemačkih govornih područja prikazuje na inovativan način i sam po sebi čini posjet ovom gradu vrijednim.

Najstariji sačuvani globus na svijetu

Germanski nacionalni muzej koji zbog njegove veličine možete istraživati cijeli dan i za koji se često kaže da je bolje otići ga istražiti u dva navrata, sadrži neke od svjetskih poznatih djela. Na primjer, u njemu možete pronaći najstariji sačuvani globus na svijetu, znan kao Erdapfel, koji su 1492. izradili njemački istraživač Martin Behaim i slikar Georg Albrecht Glockenthon.

Djela svjetski poznatog slikara

U istom muzeju moguće je pronaći i razna umjetnička djela svjetskih poznatih autora, a tu se zasigurno najviše ističu djela Albrechta Durera, jednog od najvećih predstavnika renesanse. Tamo možete vidjeti najpoznatija djela koja očaravaju njegovim umijećem prikazivanja detalja i realnosti. Više o njemu i njegovim djelima saznat ćete u kući Albrechta Durera.

Povijest upisana u zidine

Kada se nađete u Nürnbergu, prošećite gradom i obratite pažnju na zidine. Neke datiraju iz 14. i 15. stoljeća, a neke iz 16. i 17. Na sjeveru pak grada posjetiti možete dvorac Nürnberga, jednu od najvažnijih preživjelih srednjovjekovnih utvrda u Europi, a s tornja možete uživati u najboljem pogledu na cijeli grad. Ulaz je besplatan.

 Atrakcije pune prekrasnih detalja

U Nürnbergu postoje mnoge atrakcije koje se isplati obići, a na Haputmarktu, središnjem gradskom trgu nalazi se fontana iz 14. stoljeća koja očarava svojim izgledom toliko da je i nazvana Beautiful fountain, u prijevodu lijepa fontana. Proučite njezine detalje, a zatim potražite gotičku crkvu Sv. Lovre i crkvu Frauenkirche.

Muzej za velike i male

Za kraj, obavezno posjetite još jedan muzej, onaj koji će zasigurno biti zanimljiv i velikima i malima. Riječ je o Muzeju igračaka koji daje dobar uvid u razvoj igračaka, čak od srednjovjekovnog doba i igračaka izrađivanih u samom gradu, poznatom po vrhunskim tvorcima lutaka.

Posjetite Nürnberg, putujte kroz povijest u njegovim muzejima, uživajte u kulturnim i umjetničkim djelima i svakako isprobajte slavnu nurnberšku kobasicu.  

Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu Japodski otoci - 7 Japodski otoci - 1 Japodski otoci - 3 +8 Japodski otoci - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju