Sastojci za 6 osoba:

300 grama riže
360 grama mahuna
400 grama nasjeckane rajčice
700 ml povrtnog temeljca
75 grama smrznutog graška
85 grama artičoka iz konzerve
75 grama veganske kobasice
1 luk
4 češnja češnjaka
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 žlica paste od rajčice
½ čajne žličice dimljene paprike
½ čajne žličice slatke paprike
½ žlice mljevene kurkume
2 lista lovora
15 grama svježeg peršina
2 žlice maslinova ulja
1 limun
sol i papar

Priprema:
1. Zagrijte ulje u velikoj tavi (za paellu) na umjerenoj temperaturi. Na njemu popržite nasjeckani luk oko tri do četiri minute dok ne postane staklast.

2. U tavu dodajte protisnuti češnjak i pirjajte par minuta.

3. Dodajte očišćenu žutu i crvenu papriku narezanu na trakice te mahune. Pirjajte uz povremeno miješanje oko pet minuta dok povrće ne omekša. I klasična paella s morskim plodovima se obično služi s limunom I klasična paella s morskim plodovima se obično služi s limunom (Foto: Stockfood)
4. U tavu ubacite sirovu rižu, dimljenu i slatku crvenu papriku, pastu od rajčice, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte oko dvije minute.

5. Ubacite rajčice iz konzerve i kuhajte oko pet minuta dok tekućina djelomično ne ispari. Potom dodajte povrtni temeljac, kurkumu i listove lovora.

6. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i nastavite kuhati sve dok riža "ne popije svu tekućinu". Za to će vam biti potrebno desetak minuta.

7. Na kraju kuhanja dodajte smrznuti grašak, artičoke i komadiće nasjeckane veganske kobasice. Pokrijte tavu, smanjite temperaturu na najniže i sve zajedno termički obrađujte još 10 minuta.

8. Jelo maknite s vatre i ostavite poklopljeno desetak minuta prije posluživanja. Pospite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite s limunom. Dobar tek! 

U videu Tasty Vegetariana pogledajte kako se priprema veganska paella.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju