Iako nema tog tanjura koji će spasiti prekuhanu tjesteninu ili ručak na rubu jestivosti pretvoriti u gozbu, istraživanja pokazuju da izgled posuđa iz kojeg jedemo uvelike utječe na to kako doživljavamo hranu. Gastrofizičar Charles Spence posvetio je velik dio svog vremena istraživanjima fenomena ljudskog ponašanja kad je hrana u pitanju. Osim što je došao do zaključaka kako pojedemo oko trećinu manje hrane kad smo na večeri s jednom, a ne s dvije osobe, u svojoj knjizi "Gastro physics" pisao je i o tome kako se drukčije ponašamo ovisno o tome koliko je težak pribor za jelo, na kojem se dijelu tanjura nalazi hrana te kakva glazba dopire iz zvučnika.

Poput maline Poput maline (Foto: NEFF)

Njemački proizvođač kućanskih aparata NEFF udružio je snage s britanskom keramičarkom Reikom Kanekom i profesorom Charlesom Spenceom kako bi izradili tanjure po pravilima "dobrog okusa". Testirajući boje, teksturu i težinu tanjura, došli su do zaključaka kako se određenim odabirom može promijeniti percepcija.
Istraživanja su pokazala da se grickanjem kokica iz plave zdjele dobiva dojam slađeg okusa nego iz bijele posude, a asimetrični tanjur potiče percepciju kisele i pikantne arome.

Tanjur koji potiče aromu začina Tanjur koji potiče aromu začina (Foto: NEFF)

U skladu sa saznanjima, NEFF je predstavio kolekciju "gastrofizičkih" tanjura. Hrapavi kineski porculan nadahnut morskim valovima namijenjen je morskoj hrani jer zavarava okusne pupoljke asocirajući ih na morsku sol.
Hrapavost i zrnata tekstura zdjele koja se koristi za glavno jelo ima ulogu poticanja pikantnih aroma, poput onih đumbira i curryja.
Reiko Kaneko oblikovala je zdjelu za desert zaobljenu i ružičastu poput maline kako bi izmamila voćni okus slastica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju