Na mjestu korejskog restorana Waves pri dnu Mesničke ulice otvorio se burger bar Halper's i već marljivo skuplja nove obožavatelje, ali ne samo zbog hrane, nego i originalnog prostora. Nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu Josipa i Tomislav Rakačić odlučili su postati sami svoje gazde i otvorili mjesto na kojem se gušta u finim zalogajima, pivici i dobroj atmosferi.

Industrijski stil u pravom značenju te riječi bila je ideja vodilja dok su tražili svjetiljke, turbine i druge „sitnice“ u raznim pogonima diljem Hrvatske. Svaki od detalja u baru ima svoju priču, a Josipa i Tomislav sve što su mogli, od struje do zidova, napravili su sami.

U pomoć su im priskočili prijatelji i obitelji, a rezultat je udoban prostor koji toplinu duguje raznobojnim detaljima, cigli i simpatičnim sitnicama koje leže na policama. Počasno mjesto ima stalak za televizor, „renolček“ koji je na zid bara doputovao iz Varaždina i još čeka svoje Halper's tablice.

Dodatni parovi ruku, odnosno njihova nepca pomagala su i prilikom slaganja jelovnika. Gurmanska testna skupina okupila se oko burgera i vrućih krumpirića kako bi donijela strašni sud i promislila nad pljeskavicama, umacima i hrskavim krumpirićima prije nego što su zapisani na jelovniku.

Halper\'s Halper\'s (Foto: NB)

„Josipa i ja smo gurmani, uživamo u hrani i zato smo se odlučili na izvorne okuse i prirodne namirnice vrhunske kvalitete bez industrije i kompliciranja. Kod nas nema ni molekularne kuhinje, ni ananasa u burgerima, ali kreativnost se vidi u pripremi domaćih umaka i pljeskavicama koje za nas priprema mesnica iz Samobora. Namirnice nabavljamo s malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Zagrebačke županije“, kaže Tomislav.

Većinom zagrebačko je i pivo. Imaju točeni Griff, pivo iz Zagrebačke pivovare, kao i Medvedgrada, poput Dva klasa, Crne kraljice, Vrageca, Baltazara, Agram stouta i Fakina. Niti vinoljupci neće ostati žedni jer u ponudi imaju Ivančića, Tomića, Josića i Kabolu.

Favoriti među burgerima su zacheesani i gurmanger. U oba ide pljeskavica od teletine, junetine i svinjetine, no prvi je za ljubitelje sira, a gurmanski slast duguje ringovima luka, „samo“ dvije vrste sira i panceti. Klasičari mogu odabrati burger s pljeskavicom od čiste junetine, a picek i pajcek se druže u istoimenom sendviču koji tajnu duguje marinadi.

Svaki burger ima svoj umak, a jedan od maštovitijih je ljutkasti s baranjskom kobasicom. Orijentalni pak specifični štih duguje začinima. Gosti hvale i njihove salate. Za sad su samo dvije u ponudi: tuna i cezar, ali s proljećem stiže pojačanje na meniju.

U Halper's dolaze i vegetarijanci na Ze-ge-vege s pljeskavicom od soje, rezancima od mrkve, gljivama i salatom, a pozornost plijeni i sfrigante lignjante, sendvič s prženim lignjama u domaćoj lepinji i tartarom koji se poslužuje petkom. 

Stara Sava Hrana i piće Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju