Raspjevane pješčane dine

Zvuči nestvarno, previše čarobno da bi bilo istinito, no u mnogim dijelovima svijeta postoje pjevajuće pješčane dine. Ovisno o njihovom sastavu, dine znaju imati i jedinstven „glas“ koji može biti cvileći, zviždeći ili vičući. Marco Polo susreo se prvi s tim fenomenom, Darwin ga spominje u svojim putovanjima, ali fizičari još uvijek pokušavaju shvatiti kako pješčane dine stvaraju zvukove.

Vatreni slap
Postoji jedan slap koji stvara spektakularan prizor na istočnoj strani El Capitana, napajan topljenjem snijega u američkom nacionalnom parku Yosemite. No, u jednom dijelu veljače, većinom oko trećeg tjedna, ovaj slap se iz vodenog pretvara u slap - lave. Dobro, ne prave lave, ali tako izgleda. Položaj Sunca i Zemlje omogućuju takav lom svjetla da se čini da se preko slapa prelijeva vatra, a ne voda. I pri savršenim prilikama ovaj fenomen traje svega dvije minute na dan.


Migracija srdela
Svake godine, negdje oko lipnja i srpnja, milijuni srdela putuju uz obale Južne Afrike u potrazi za toplim vodama. Srdele putuju u jatu dužine 14 kilometara i širine 3 kilometara, dovoljno blizu površini mora, zbog čega su vidljive i na satelitskim snimkama. Jato privlači dupine, morske pse, ptice, ali i ostale predatore koji u njemu vide nepresušan izvor hrane. Ovaj fenomen može se promatrati s broda i iz zraka, ali najbolji uvid definitivno je iz središta zbivanja - kada plivate s ribama.


Morske pećine na Apostolskim otocima
Ove pećine nastale su drastičnim smrzavanjem i topljenjem, i svakodnevno se produbljuju te se još uvijek može vidjeti kako nastaju ledene formacije. Tijekom hladnijih dana u godini kapljice vode padaju preko ledenih formacija i urezuju crveni pijesak unutar komora.

Zelena svjetlost
Zelena svjetlost nastaje kada sunčeva svjetlost prolazi kroz zemljinu atmosferu. Ovaj fenomen jako je sličan dugi, ali zelena svjetlost nastaje samo kada je sunce na samom rubu zalaska odnosno na samom početku izlaska. Oni koji su ga vidjeli opisuju ga kao smaragdnu svjetlost koja bliješti iznad horizonta.

Murmuracije
Jata čvoraka nazivaju se murmuracijama, a oni se pojavljuju kada ptice, u potpunosti sinkronizirano lete u jatu kao oblak, mjenjajući oblike iz sekunde u sekundu. Ovaj fenomen može se vidjeti diljem svijeta, a posebno je čest u ruralnim dijelovima Europe. Tijekom dana jata su mala, ali tijekom zalaska sunca jata postaju sve veća a koreografija sve kompleksnija. Mehanizam kako ptice funkcioniraju u letu još uvijek nije razjašnjen, a mnogi smatraju da se radi o načinu zbunjivanja predatora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju