Kolmanskop
u Namibiji grad je duhova od 1954. godine. Tada su ga napustili zadnji stanovnici, uglavnom rudari koji su radili u obližnjem rudniku dijamanata.

U zadnjih šest desetljeća prekrivaju ga nanosi pijeska iz pustinje Namib koja zauzima područje od 50.000 četvornih kilometara u Africi.

Vrhunac popularnosti ovaj je grad doživio dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je okupljao oko 1200 stanovnika, mahom lokalnih radnika pripadnika plemena Ovambo, ali i njemačkih kolonista. Građevine prekriva pijesak Građevine prekriva pijesak (Foto: Profimedia.hr)
Mnogobrojni stanovnici naselili su ovaj grad nakon što je radnik Zacharias Lewala pronašao dijamant na ovom području, a otkriveno je da prostor skriva velike količine tog dragog kamenja.

Potaknuti velikim bogatstvom, stanovnici su izgradili grad u europskom stilu, a sadržavao je sve – od elektrane, bolnice i sportske dvorane do kockarnice i kuglane. Željeznicom je bio povezan i s lučkim gradom Lüderitzom.

Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanta polako su se počele trošiti, a stanovništvo je počelo tražiti nove prilike za posao.

Kolmanskop je danas najpopularniji namibijski grad duhova i velika turistička atrakcija. S obzirom na to da se nalazi u zaštićenom području po imenu Sperrgebiet posjetitelji moraju imati posebnu dozvolu za ulazak u grad.

Kako on danas izgleda, pogledajte u našoj fotogaleriji. Ovdje više nitko ne živi 64 godine Ovdje više nitko ne živi 64 godine (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju