Kad se spomene grad Lüderitz, mnogi bi ga smjestili u Njemačku, Austriju ili barem negdje u Europu, ali odlučite li ga posjetiti, trebat ćete krenuti put juga. Lüderitz ćete pronaći između vrućeg pijeska pustinje Namib i oceana. Obalni grad u Namibiji, nešto manje od 700 kilometara južnije od glavnoga grada Windhoeka, fascinantan je stari grad kojem ne nedostaje šarma. Ime je dobio ime po Franzu Adolfu Lüderitzu, njemačkom trgovcu i osnivaču Njemačke jugozapadne Afrikekolonije Njemačkog Carstva.

Portugalski moreplovac Bartolomeu Dias zaustavio se na obali današnjeg Lüderitza 1487. godine i nazvao ga Angra Pequena. No trebalo je proći gotovo 400 godina da bi područje palo u njemačke ruke, kada je hamburški trgovac Lüderitz uvjerio njemačku vladu kako bi im taj teritorij mogao uvelike koristiti. Godine 1908., tijekom izgradnje željezničke pruge, u zaleđu pustinje Namib otkriveni su dijamanti, a Lüderitz je procvjetao kao rudarski grad. Njemačka kolonijalna vlada ubrzo je uspostavila "zabranjenu zonu" kojom je onemogućila ulazak bez dozvole, kako bi rudarenje dijamanata ostalo pod kontrolom.

Lüderitz - 4 Lüderitz - 4 (Foto: Shutterstock)  

No danas je ulaz slobodan, a kako bi i pristup do grada bio otvoren, strojevi koji razgrću pijesak s jedine ceste koja do njega vodi neumorno rade. Za vrijeme pješčanih oluja i snažnih vjetrova koji pijeskom skrivaju cestu putovanje do Lüderitza nije mačji kašalj. Za to vrijeme na obali - ništa novo, ondje vrijeme kao da stoji.

Oni koji su bili u Lüderitzu kažu da je grad miran, opušten i pomalo uspavan. Ondje ćete pronaći kuće u pastelnim bojama i šarmantnu arhitekturu, kao i plaže na kojima se kupaju hrabri kupači. Naime, grad je karakterističan po nepredvidljivom vremenu; u jednom danu mogu se izmijeniti sva četiri godišnja doba, od vedrog i sunčanog vremena do vrućeg, pa i mračnog, hladnog i maglovitog. Vremenske (ne)prilike diktiraju hladno more i jugozapadni vjetar, što grad ne čini omiljenim odredištem za opuštanje na plaži.

Tianducheng u Kini kopija je Pariza - 4 Putovanja Ovo nije glavni grad Francuske! Kopija Pariza koja je izgrađena 10 tisuća kilometara dalje od originala

No većinom Njemački turisti ipak dolaze vidjeti to mjesto koje djeluje kao da nije s ovog planeta, s vremenom sve više oživljavajući pospanu destinaciju. Najčešće biraju Lüderitz kao jednu od stanica na krstarenjima. U večernjim satima postoji nekoliko živahnih barova i pregršt tihih restorana, poznatih po plodovima mora. Nedjeljama i državnim praznicima gotovo je sve zatvoreno, a grad je prazan.

Kako bi zaboravili na mračno doba kolonizacije, vlasti Namibije nakon nezavisnosti njemačke nazive gradova, ulica i trgova počeli su zamjenjivati domaćim imenima, a pričalo se i o tome da bi Lüderitz trebao promijeniti ime u !Nami≠nüs, kako su ga navodno nazvali starosjedioci Namibije. Dio građana ne slaže se s promjenom naziva grada jer smatraju da ime Lüderitza pozitivnije utječe na razvoj turizma. 

Nemojte otići bez žiga: Kvart koji obožava cijeli svijet, a skriva uzbudljivu prošlost Sheung Wan - 5 Sheung Wan - 4 Sheung Wan - 3 +1 Sheung Wan - 2  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju