Stonehenge

Ovo kameno zdanje iz davne povijesti prije ravno 100 godina prodano je na aukciji za, iz današnje perspektive smiješnih, 6600 funti. Kupio ga je Cecil Chubb kao dar supruzi, ali pošto se njoj nije svidio, jadnom Cecilu nije preostalo ništa drugo nego da ga nakon tri godine pokloni državi.

Zgrada opere u Sydneyu

Ok, očito je da se ovdje održavaju opere, koncerti i možda još neke druge stvari. Ali podatak kako se ovdje održalo natjecanje u bodybuildingu 1980. na kojem je pobijedio kasniji Terminator, Arnold Schwarzenegger, itekako nas je iznenadila.



Tower Bridge

Najpoznatiji engleski most se 1952. godine počeo otvarati dok je njime prolazio popularni bus double – decker. Vozaču busa nije preostalo ništa drugo nego dodati gas, te je na taj način preskočio rupu, spasio putnike i dobio nagradu za hrabrost u iznosu 10 funti.

Loch Ness

Vlada na čelu koje je bila Margaret Thatcher ozbiljno je razmišljala o lovu na Nessie. Čak se govorilo o dovođenju dupina iz SAD – a koji bi pomogli u lovu. Svijet je zbilja lopta šarena…

Ermitaž

Najpoznatiji ruski muzej nije dom samo brojnih umjetnina, već je u njemu mjesto našlo i 70 mačaka. One brane blago od miševa, a ova tradicija potječe od 1745. godine.

Kip slobode

Najpoznatija njujorška statua krije tajnu u svom licu. Naime, ono je isklesano po modelu kiparove majke. Također, nije previše poznato ni da je ovaj kip najprije bio namijenjen Sueskom kanalu, ali je na kraju završio u New Yorku.



Eiffelov toranj

Za vrijeme nacističke okupacije, toranj je bio zatvoren za javnost. Nacisti su htjeli na vrh postaviti ogromnu svastiku, ali je to bilo nemoguće izvesti, pa su se morali zadovoljiti mnogo manjom.

Taj Mahal

22 tisuće ljudi, tisuću slonova i 17 godina trebalo je kako bi se ovaj mauzolej dovršio. Napravljena je po nalogu šaha Jahana, koji je navodno točno preko puta htio sagraditi identičnu građevinu, samo od crnog mramora.

Mount Everest

Najviša planina na svijetu? Pa i ne bismo se baš složili! Vulkan Mauna Kea na Havajima je od podnožja do vrha visok 10058 metara, ali se njegov veliki dio nalazi ispod mora. Everest se diči s 8848 m, a svake godine poraste još četiri milimetra.

Kosi toranj u Pisi


U redu, vjerojatno je jedna od najnagnutijih građevina na svijetu, ali nipošto i najnagnutija. Kosi toranj u njemačkog mjestu Suurhuzen značajno je nagnutiji od ovog u Pisi, al talijanski je ipak kudikamo poznatiji i popularniji.



Kineski zid

Jest atraktivan, ali da bi takav postao, bio je i pogibeljan. Oko milijun ljudi je ostavilo kosti na njegovoj izgradnji, tako da je ovaj zid ujedno i velika grobnica.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju