1. Rusija je jedina država na svijetu koju oplakuje dvanaest mora.

2. Planinski lanac Ural, koji razdvaja Rusiju na europski i azijski dio, najstariji je planinski lanac na svijetu.

3. Sankt Petersburg je najsjeverniji grad na svijetu s populacijom preko milijun stanovnika.

4. Površina Sibira je 9.7 milijuna kvadratnih kilometara, što čini 9% ukupne zemljine površine.

5. Rusija nikada nije imala robove. Feudalni period u Rusiji trajao je kraće nego u Engleskoj pa nisu stigli razviti takvu naviku.

6. Dana 16.01.1820. ruski istraživači Thaddeus Bellingshausen i Mikhail Lazarev otkrili su Antarktik.

Planinski lanac Ural (Foto: shutterstock)7. Jednu od najpopularniji računalnih igrica Tetris kreirao je ruski programer Alexey Pazhitnov.


8. Ivan Grozni nije bio veliki tiranin. Za vrijeme svoje vladavine bio je poprilično nježan u usporedbi s europskim čelnicima.

9. Period čekanja dva vlaka u podzemnoj stanici u Moskvi je kraći nego bilo gdje na svijetu. U špici se na sljedeći vlak treba čekati maksimalno 90 sekundi.

10. Polovica grada Čeljabinska nalazi se na Uralu, a druga polovica u Sibiru. Na grbu grada prikazana je deva. Danas ih nema, ali su tu živjele prije 200 godina kad je grad bio važno sjecište karavana.

11. Ne tako davno u Moskvi je živjelo više milijunaša nego bilo gdje na svijetu.

12. Ruska javna knjižnica najveća je u Europi i druga po veličini na svijetu. Osnovana je 1862. godine.

13. Na dan otvaranja prvog McDonaldsa u Moskvi, sa 700 sjedećih mjesta, 5000 ljudi formiralo je red preko Pushkinovog trga već u 5 ujutro. Prvoga radnog dana restoran je poslužio 3000 gostiju te je i danas najposjećeniji McDonalds na svijetu.

Najsjeverniji grad s više od milijun stanovnika (Foto: shutterstock)14. Grad Suzdal prostire se na 15 kvadratnih kilometara i ima samo 10.000 stanovnika, ali i 53 crkve.

15. Ruski znanstvenici izmislili su TV, elektronski mikroskop, helikopter, bombarder, video rekorder, fotografiju u boji, umjetno srce, benzinski motor, kombajn, pištolj, sintetičku gumu, radio, bušilicu, projektor, periodički sustav, električnu podmornicu, deterdžent, i još mnogo drugih stvari.

16. Rusija ima najmanje 15 tajnih gradova. Oni nisu prikazani na kartama i do njih nema putokaza.

17. Ruski je ribar 1930. godine ulovio jesetru koja je u sebi imala 245 kilograma kavijara. 

18. Svaki vladar iz dinastije Romanov svojem nasljedniku ostavio veću državu nego je dobio za vrijeme svoje vladavine.

19. Gradski park u Moskvi puno je veći od najvećih gradskih vrtova metropola. Izmailovski park površine je 15,35 kilometara kvadratnih te je šest puta veći od Central parka u New Yorku.

20. Rusija se smatra europskom zemljom, ali 2/3 njenog teritorija nalazi se u Aziji.