Kurska je prevlaka 98 km duga, uska, pješčana prevlaka koja odvaja Kurski zaljev od Baltičkog mora; njezin južni dio pripada Kalinjingradskoj oblasti (Rusiji), a sjeverni Litvi.
 

Prirodne ljepote glavni aduti

Kurska je prevlaka 2000. upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao „izvanredan primjer tradicionalnog naselja, kulture iskorištavanja tla i mora (...), te ljudske interakcije s okolišem, osobito onda kada je postao ranjiv zbog nepovratnih promjena“. S obje strane granica proglašeni su nacionalni parkovi, a Lonely Planet je plaže Kurske lagune svrstao među 10 najboljih u Europi.

Kurska prevlaka - 2 Kurska prevlaka - 2 (Foto: Getty)

Litvanska Nida mami najviše turista

Najveći grad na prevlaci je Nida, koju spominju teutonski vitezovi već u 13. stoljeću. Tamo se nalazilo malo ribarsko selo, a sredinom 19. stoljeća počela su se razvijati prva odmarališta. Iako zimi tamo stanuje tek malo više od 1600 ljudi, godišnje Nidu posjeti pola milijuna turista, domaćih i stranih, a evo i zašto:

1. Ladanjska kuća Thomasa Manna

Njemački pisac, Thomas Mann 1929. stigao je u Nidu na odmor i tamo odlučio sagraditi ladanjsku kuću iznad lagune. Muzej je u njoj otvoren 1990-ih, a dobar je prikaz Mannove posvećenosti radu, čak i za vrijeme odmora. Namještaja nema, no fotografije i razni dijelovi njegovih uradaka zaokupit će vašu pažnju barem na sat vremena.

2. Najveća kolonija kormorana u Litvi

Veliki kormorani su ptice koje se tamo vraćaju u veljači, prije nego što se u proljeće izlegu mladi. Ta je kolonija najveća i najstarija u državi i time jedna od glavnih turistički atrakcija u Nidi, ali i Litvi. Dok je turistima atraktivna, ribarima ova činjenica i nije najzabavnija jer s njima imaju mnogo problema. Godišnje te ptice pojedu onoliko ribe koliko se ribe i izlovi.

Kurska prevlaka - 3 Kurska prevlaka - 3 (Foto: Getty)

3. Galerija jantara Kazimierasa Mizgirisa

Kazimieras Mizgiris jest umjetnik koji je posjetio različita nalazišta jantara diljem svijeta, ali posebice se zaljubio u baltički – ističe kako se on pojavljuje u čak 250 boja i nijansi. Muzej-galerija dio je međunarodnog projekta Europska jantarna cesta u kojem za nakit od certificiranog jantara morate izdvojiti od 20 do 50 eura, no to za ovaj prirodni kamen nije ništa neočekivano.

Od ostalih znamenitosti, zasigurno će vas oduševiti sunčani sat koji se sastoji od 36 tona teškog granitnog obeliska, ukrašenog simbolima iz runskih kalendara. Zanimljivo je čak i lokalno groblje zbog svojih tradicionalnih drvenih grobnih oznaka krikštai, koje potječu još iz 17. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju