Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga osjeća čak 64 posto žena i 34 posto muškaraca. Poput drugih fobija i strah od letenja je subjektivan, uzrokovan najčešće strahom od gubitka ili separacije, a zanimljivo je istaknuti da se strah javlja i kasnije u životu, nakon što je osoba bezbrižno letjela bezbroj puta.

U Zagrebu se od 2010. godine, u suradnji sa zagrebačkom zračnom lukom, redovito održava Tečaj oslobađanja straha od letenja. U tijeku su pripreme za organizaciju novog tečaja koji će se održati u Zagrebu 10. veljače 2018. godine.

Tečaj oslobađanja straha od letenja jedini je ovakav specijalizirani tečaj u širem okruženju, čime je Zračna luka Franjo Tuđman stala uz bok zračnim lukama u najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina.

> Odgovori na sva pitanja koja muče osobe koje se ne vole voziti avionom

U proteklih osam godina tečaj je pohađalo nekoliko stotina polaznika, a ankete polaznika su pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika.

Tečaj je koncipiran kroz predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota, kabinskog osoblja, meteorologa, inžinjera aeronautike i kontrolora leta. Polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u zrakoplovu kako bi se izvor straha detektirao, a potom, u većini slučajeva otklonio.

Nakon stručnih predavanja kao završni dio tečaja organiziran je kratki let zrakoplovom sa novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, tijekom kojega kabinsko osoblje polaznicima pojašnjava cijeli proces letenja. 

Ove godine polaznicima je organiziran stručni razgled novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, otvorenog u ožujku 2017 godine.
Oslobodite se strahova i letite bezbrižno, prijavite se na Tečaj oslobađanja straha od letenja na www.strahodletenja.com

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju