Svi znamo kako je London grad koji zaista ima sve. Ok, možda nema more, plaže, snježne planine i pustinjska prostranstva, no ima sve ostalo. Ovo je grad u kojem živi gotovo 13 milijuna stanovnika, grad s čak četiri mjesta na popisu svjetske baštine, grad raznolikih kultura, nacionalnosti i religija. London je savršeni primjer reda, rada, discipline, zabave i tolerancije što ga čini jednim od najpoželjnijih gradova za život. No, ne manjka njemu ni prednosti gledamo li s turističke strane.



Poznato je kako svaki turist u Londonu pronađe nešto za sebe. Bilo da volite kulturu, povijest, parkove ili arhitekturu - na pravom ste mjestu. No, ipak, ima nekoliko mjesta koje ni jedan turist ne smije zaobići pa taman da nije nužno ljubitelj njegovog sadržaja. Jedno od takvih mjesta je svakako i Natural History Museum (prirodoslovni muzej) koji je zaista nešto posebno.

Ja sam u ovom muzeju prvi puta bio još 2007. godine, i pri svakom posjetu Londonu mu se iznova vraćam. Ono što me toliko privlači kod ovog muzeja je da je brutalno iskren, raznolik i šarolik, te daje zaista činjeničan uvid u povijest postojanja. Postojanja svega. Od ljudi, prirode, životinja, mora, planina... Jednostavno neizostavna stanica pri putovanju na britanski otok.



Već po dolasku u Albertopolis (muzejska četvrt u South Kensingtonu), muzej će vas očarati. Cijeli postav smješteni je u velebnoj zgradi iz 1881. godine, a od prvobitne postavi ljudskih i životinjskih kostura, danas je muzej prerastao u zaista impozantnu zbirku vrijednu divljenja.

Danas se u muzeju nalazi preko 70 milijuna botaničkih i 55 milijuna životinjskih izložaka, te gotovo pola milijuna kamena i minerala. Naravno, nije na odmet spomenuti ni preko 9 milijuna arheoloških iskopina koje daju uvid u povijest planeta Zemlje, gotovo od prvog dana postojanja.

Nakon što uđete u muzej, naići ćete na 26 metara visok kostur dinosaura (diplodocusa) koji je uz 30 metara dugog plavog kita jedan od najvećih eksponata. Muzej je podijeljen na dva velika dijela, jedan imena 'Life' (život), i drugi imena 'Earth' (Zemlja). 'Life' dio se sastoji od nekoliko sekcija od kojih su posjetiteljima svakako najinteresantnije one: Riba, Dinosauri, Mamuti, biologija ljudi i ekologija, dok se dio 'Earth' sastoji od sekcija kao što su 'Power within' - koja opisuje Zemlju kao planeta.



Ono što valja spomenuti je to kako je sam ulaz u muzej besplatan, a kako je muzej tehnološki zaista napredan, osim što možete štošta naučiti od samih eksponata, brojni interaktivni sadržaji omogućuju vam da i aktivno sudjelujete u edukaciji, na jedan moderan i inovativan način.
 
Ukoliko želite posjetiti ovaj muzej svakako zapišite i brojeve 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414 jer upravo su to brojevi autobusnih linija koje voze do South Kensington stanice, a također, zapamtite kako je radno vrijeme muzeja od 10 ujutro do 17:50 uvečer.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju