Na sjeveru Danske još 1900. godine u promet je pušten svjetionik Rubjerg Knude. Gorostas visok 23 metara smješten je na obali Sjevernog mora u Rubjergu, točnije na litici Lønstrup koja se izdiže na 60 metara nadmorske visine.

Svjetionik ujedno predstavlja i najviši dio zapadnog dijela Vendsyssela.

Kada je izgrađen, oko njega nije bilo pješčanih dina. No zbog erozije tla, podizanja razine mora i jakih vjetrova koji su nanijeli pijesak s obližnjih litica, stvari su se s vremenom dramatično izmijenile.

Svjetionik je bio u funkciji od 27. prosinca 1900. do 1. kolovoza 1968. godine. Zatvoren je kad su ribari shvatili da nanosi pijeska u potpunosti blokiraju pogled na njega s mora.

Erozija tla i "nestajanje"

Pijesak je zatrpao i zgradu muzeja i gostionice koji su se nalazili uz njega, pa su u međuvremenu uklonjene iz sigurnosnih razloga.

Zbog zapanjujućih pješčanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj dio neki nazivaju i danska Sahara. Svake godine posjećuje ga velik broj ljudi koji žele uživati u nesvakidašnjem prizoru te skandinavske zemlje.

Obala u prosjeku svake godine erodira po 1,5 metara, zbog čega stručnjaci pretpostavljaju da će do 2030. godine svjetionik "progutati“ more i pijesak.

Kako zapravo izgleda ovaj zapanjujući dio Danske, pogledajte u videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju