Teško da na svijetu postoji jelo koje se može mjeriti s popularnošću pizze. Stoga je Talijane, ali vjerojatno i ostale ljubitelje "tijesta koje je pokorilo svijet", obradovala vijest kako je pizza uvrštena na UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu! I to ne bilo koja pizza, već ona iz Napulja, grada u kojem je sve i započelo.

"Vještina napuljskih pizzaiola uvrštena je na UNESCO-ov popis kulturne baštine. Pobjeda!" status je koji je na svom Twitteru objavio talijanski ministar poljoprivrede Maurizio Martina, ushićen što je konačno i najslavnije jelo svijeta završilo na tom prestižnom popisu.

Pizza Pizza (Foto: Thinkstock/Guliver)

Odluka o uvrštenju donesena je na UNESCO-ovuodboru održanom u Južnoj Koreji, koji je pizzu izabrao među 34 kandidata u kategoriji napjeva, plesa, gastronomije i proslava.

Lista inače nije sastavljena prema kriterijima eksluzivnosti, već nastoji predstaviti raznolikost kulture nematerijalne baštine. Napomenimo kako već godinama svog gastronomskog predstavnika na popisu ima i Hrvatska, a riječ je o izradi medenjaka.

Recimo kako je originalna napuljska pizza i više nego jednostavna. Naime, radi se o pizzi na čijem se tijestu nalaze tek 3 sastojka – rajčica, bivolja mozzarella (nikakav drugi sir ne dolazi u obzir) i bosiljak. Primjetit ćete kako boje sastojaka odgovaraju onima na talijanskoj zastavi, što je još jedan pokazatelj povezanosti pizze s Italijom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju