U izvješću objavljenom u srijedu, koje se temelji na tri godine Gallupovih ispitivanja o tome koliko se sretnima smatraju građani, Finska je kao i prethodnih godina zadržala vodeću poziciju.

Finski nordijski susjedi Danska, Norveška i Island prate je u stopu. Prvih deset zaokužuju Nizozemci, Švicarci, Šveđani, Novozelanđani, Kanađani i Austrijanci. Hrvatska je na 75. mjestu, što je napredak od sedam mjesta. Iako su ostvarili skok na ljestvici, čini se da Hrvati ne doživljavaju naročito sretnima.

Sretnijima se osjećaju građani Kosova (46.), Srbije (70.) i Crne Gore (73), na primjer. Talijani su 36., Slovenci 44., a Mađari na 62. mjestu. BiH je tri mjesta iza Hrvatske.

UN-ovo izvješće o sreći u svijetu poredalo je 156 zemalja prema pokazateljima među kojima su BDP, društvena potpora, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvene slobode, velikodušnost i izostanak korupcije.

Britanci su uoči Brexita 15. najsretniji na svijetu, Irci 16., Amerikanci 19., a Rusi su na 68. mjestu. Ovogodišnje izvješće posebno je usredotočeno na "sreću i zajednicu", uzimajući u obzir čimbenike kao što su društevni mediji i tehnologija, društvene norme, sukobi i vladine politike.

Na zadnjem je mjestu  Južni Sudan, relativno nova afrička država nastala podjelom Sudana na sjeverni i južni. Na dnu su također Ruanda, Afganistan i Srednjoafrička Republika.

Pet zemalja koje su zabilježile najveći pad u zadnjih desetak godina su Jemen, Indija, Sirija, Bocvana i Venezuela, navodi se u izvješću.  

Francuzi koji su propješačili pola Hrvatske: "Otkrili smo drugačiju zemlju nego na razglednicama" Deux Pas Vers l’Autre - 4 Deux Pas Vers l’Autre - 14 Deux Pas Vers l’Autre - 20 +28 Deux Pas Vers l’Autre - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju