Špilja zmajevog daha

Ova pećina nalazi se u pustinji Kalahari u Namibiji. Ime je dobila po vlažnom zraku koji se osjeća kako izlazi iz pećine. Tek 1986. godine otkriveno je da ovaj vlažan povjetarac dolazi od ogromnog podvodnog jezera koje se nalazi nekih 60 metara ispod površine tla, a koje se proteže na ukupno 2 hektara površine. To je ujedno i najveće podzemno jezero na svijetu, koje nije zarobljeno ispod ledenjaka.

Pagosa Springs
Ovaj izvor termalna vode napaja nekoliko obližnjih lječilišta u SAD-u. Iz njega izvire toliko bogata termalna voda da se već stoljećima govori o njenoj ljekovitosti. Voda je toliko bogata mineralima da je se ne preporuča piti zbog njenih laksativnih svojstava. Temperatura vode na površini je visokih 55 stupnjeva Celzijevih i nije baš prikladna za kupanje. Više za pirjanje. Sam izvor dubok je 305 metara što ga čini najdubljim geotermalnim izvorom na svijetu.

El Zacaton
Ovaj ponor nastao je od vulkanskog zagrijavanja i podizanja podzemnih voda ispod stijena. Izmjerena mu je dubina od 319 metara. Temperatura vode je tijekom cijele godine 30 stupnjeva, no ono što je posebno specifično su plutajući otoci koji nastaju pod utjecajem vulkanskih aktivnosti što dižu minerale na površinu vode.

SSC
Ovo je tunel ispod Teksasa u kojem se planirao izgraditi ubrzivač čestica za potrebe istraživanja. No kako je projekt jako brzo probio budžet tako je i zaustavljen i na kraju zapostavljen. Danas se SSC smatra najskupljom ikada ljudskom rukom iskopanom rupom na svijetu i otvoren je za javnost i posjete. Ako ništa drugo - služi za proučavanje stijena.

Pećina Vrtoglavica
Ova pećina nalazi se u nama susjednoj Sloveniji na granici s Italijom. Naziv je dobila po svojem izgledu. Skoro pa savršeno okomitom pružanju uz planinu. Opasna je za penjače zbog toga jer su joj stijene tokom cijele godine obložene ledom. Iako Vrtoglavica nije ni najduža, ni najveća, ni najšira pećina na svijetu, poznata je po tome što je najokomitija!

Zdenac Woodingdean
Ovaj zdenac iskopan je za potrebe obližnje škole u Engleskoj, a trebalo je pune četiri godine da bi se došlo do vode. Prvo je kopan 122 metra u dubinu, no kako nisu naišli na vodu, počeli su kopati u širinu i to u četiri smjera. Nakon što ni u jednom smjeru nije pronađena voda naređeno je da se 24 sata dnevno kopa u dubinu. Tako se nakon 392 metra dubine konačno došlo do vode, a momcima koji su kopali zdenac trebalo je punih 45 minuta kako bi se popeli van, izbjegli smrt i obavijestili sve o tome kako su pronašli vodu.

Ozdravljujuća pećina Gastein
Ova pećina poznata je po svojim iscjeljujućim svojstvima, posebice za olakšavanje boli i kroničnih bolesti. Koja je tajna ove pećine? Prirodna toplina, vlažnost i plin radon su ono što olakšava ljudima bol. Pacijente se polako vodi dva kilometra u srce planine, gdje borave unutar pet komora po 60 minuta. Radon stimulira oporavak stanica i tako smanjuje bol i pomaže kod izlječenja.

Rudnik TauTona
Ovaj „veliki lav“ nalazi se u Južnoj Africi i u funkciji je od 1962. godine. Rudnik zlata je trenutačno dubok 3,9 kilometara što ga čini najdubljim rudnikom na svijetu. Vožnja liftom do površine traje otprilike sat vremena, a sam rudnik prostire se na ukupno 800 kilometara tunela u kojima svakodnevno radi 5600 rudara u opasnim uvjetima. Temperatura zraka doseže do 55 stupnjeva, dok stijene mogu isijavati i preko 60 stupnjeva. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju