Prvi poutine napravljen je šezdesetih godina prošlog stoljeća u Quebecu. Iako je danas dio kulturnog ponosa te kanadske pokrajine, nekoć je bio predmet sprdnje. Riječ je o vrlo kaloričnom, ali ukusnom jelu.

Nekoliko kanadskih restorana tvrdi da je napravio prvi poutine, no patent za originalni recept dodijeljen je Le Roy Jucepu iz Drummondvillea. Prema nekim svjedočenjima, recept je osmišljen kad je nekoliko gostiju restorana zatražilo pečeni krumpir sa sirom i umakom.

Ostalo je, kažu, prošlost.

Donosimo vam jednostavni recept prema kojem poutine možete napraviti u vlastitom domu.

Sastojci za 4 osobe:
3 velika krumpira
600 ml mesnog temeljca
6 žlica maslaca
3 žlice kukuruznog škroba
330 grama topljenog sira
30 grama brašna
3 žlice maslinova ulja
2 čajne žličice umaka Worcester
2 žlice vode
sol i papar po želji Krumpir poutine se jede u Kanadi Krumpir poutine se jede u Kanadi (Foto: Getty Images)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.

2. Operite i posušite krumpire. Narežite ih na štapiće debljine oko pola centimetara.

3. Krumpire stavite u veliku zdjelu. Pomiješajte ih s maslinovim uljem te nešto soli i papra.

4. Stavite peći na u pećnicu oko 25 minuta. Preokrenite ih na pola pečenja da obje strane postanu zlatno-žute i hrskave.

5. Za to vrijeme napravite umak. U srednje velikom loncu pomiješajte otopljeni maslac i brašno. Miješajte sve dok smjesa ne postane zlatno-smeđa.

6. Potom ulijte mesni temeljac (najbolje od junetine) i dodajte umak Worcester. Pustite da umak zavrije uz stalno miješanje.

7. U zasebnoj ponudi razmutite kukuruzni škrob u malo vode. Dodajte razmućeni kukuruzni škrob u mesni umak i miješajte dok se sve zajedno ne zgusne. Tada uklonite umak s vatre.

8. Preko ispečenog krumpira prelijte umak i dodajte komadiće topljenog sira. Poslužite vruće. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju