Bangkok, London i Pariz najposjećenije su destinacije u svijetu po broju međunarodnih posjetitelja prema rezultatima godišnje analize Mastercard Global Destination Cities Index, koja donosi popis 162 najposjećenija svjetska grada. U svijetu koji karakterizira porast nacionalizma međunarodna putovanja imaju sve veći značaj – razbijaju barijere, šire horizonte i imaju pozitivan utjecaj na rast gospodarstva. Vodeći gradovi svoju poziciju mogu zahvaliti idealnoj kombinaciji biznisa i razonode te snažnih lokalnih kultura.

Azijske i europske metropole i dalje najposjećenije

Pozitivni gospodarski tokovi utjecali su i na porast međunarodnih putovanja. Tako ljestvica 10 najposjećenijih destinacija u 2017. pokazuje rast broja posjetitelja u gotovo svim top-destinacijama. Iznimka je jedino južnokorejski Seul, koji je doživio pad.

Prognoza za 2018. ukazuje na nastavak pozitivnog trenda u svih deset destinacija, s tim da Istanbul očekuje najveći rast broja posjetitelja – od gotovo 20 posto. S oko 20 milijuna međunarodnih posjetitelja koji su prenoćili, Bangkok ostaje na vrhu ljestvice i projekcije rasta za 2018. pokazuju da će ga neki drugi grad teško nadmašiti. Zanimljivo je da su posjetitelji skloni ostati u Bangkoku 4,7 noći i prosječno dnevno potrošiti 173 američkih dolara (1010 kuna).  .

Razlike postoje i kad je riječ o iznosima koje posjetitelji potroše tijekom svog boravka. Dubai je i dalje predvodnik ljestvice destinacija prema iznosu potrošnje posjetitelja koji su prenoćili te tako u prosjeku dnevno troše čak 537 američkih dolara – oko 3400 kuna.

> 7 mjesta koja bi uskoro mogla nestati s lica Zemlje: Posjetite ih prije nego što bude prekasno

U ljestvicu top 10 destinacija po ukupnoj potrošnji međunarodnih posjetitelja u 2017. godini ušla je i Meka u Saudijskoj Arabiji, koja se nalazi na drugom mjestu, te Palma de Mallorca u Španjolskoj i tajlandski otok Phuket. Od najposjećenijih gradova, turisti najmanje po danu potroše u Istanbulu, i to prosječno 108 američkih dolara (oko 680 kuna).

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju