Tata kupi mi suvenir! Ni bicikl, ni auto, ni romobil, već suvenir! Kad god negdje otputujemo barem nas jedna osoba moli da joj donesemo neki suvenir. E pa, evo vodiča za najprodavanije suvenire u europskim zemljama, ali i za suvenire kojima bi bilo pametno zamijeniti već ove standardno dosadne!

Austrija

Suvenir: Lederhosen
Kupite: Mozart kugle

Da, da, ovo nošnja nije popularna samo u Bavarskoj, već je obožavaju i Austrijanci. Naravno, to ne umanjuje njen ridikulozan izgled u drugim državama, a i nećete se valjda dvije godine jednako obući za maškare. Kupite radije Mozart kugle i uživajte u divnom okusu…

Belgija

Suvenir: Čokolada
Kupite: Pivo

A što drugo? Ako slučajno kažete kako idete u Belgiju, budite sigurni da će vas već netko pitati da mu donesete čokoladu. No, Belgijanci su također i majstori piva, pa rađe donesite par primjeraka tekućine bogate hmeljom.

Danska

Suvenir: Mala sirena
Kupite: LEGO

Andersene, Andersene, koliko si samo djece razveselio bajkom! Mala sirena vas pozdravlja i u Kopenhagenu, i na svim mogućim štandovima sa suvenirima, ali vi radije, naročito ako imate djecu, kupite najgenijalniju stvar koju su Danci podarili svijetu. LEGO kockice.Francuska


Suvenir: Beretka
Kupite: Gusju paštetu paštetu ili bocu vina

Popularna francuska kapa čest je motiv raznih umjetnika. Ali s obzirom da vjerojatno ne darivate nekog Picassa ili Murtića, radije kupite bocu dobrog vina ili deliciju u obliku gusje paštete, u kojoj će se svaki pravi gurman 'udaviti'.

Grčka

Suvenir: Ouzo
Kupite: Mastika

Omiljeni i najpoznatiji grči liker na bazi anisa daleko je najpopularniji suvenir, i svi se uglavnom vraćaju s bocom Ouza doma. Ipak, postoji piće koje uopće nije lošije od Ouza, čak je po našem sudu i bolje. Radi se o Mastici, koja je napravljena od istoimene biljke, a okus je u najmanju ruku, božanstven.

Italija

Suvenir: Mini Koloseum
Umjesto: Vespa, pašta

Dobro, ovo se ponajviše odnosi na Rim, odakle većina turista kao suvenir doma donese mini Koloseum. Nama se to čini već pomalo isfuranim i dosadnim pa preporučamo privjesak u obliku najpopularnijeg mopeda ikad, legendarne Vespe! Ako pak poklon donosite zaljubljenicima u hranu, pa barem je Italija zemlja raznih delicija s kojima je gotovo nemoguće pogriješiti.

> Legendarna Vespa: Priča o najpoznatijoj gradskoj zujalici

Mađarska

Suvenir: Rubikova kocka
Kupite: Folqa figurice

Naravno, zahvalni smo Ernu Rubiku što je napravio ovu divnu kocku. Ali danas kocku možemo kupiti u apsolutno svakoj državi, u svakom gradu, a gotovo i selu. Stoga, iz Mađarske se radije vratite s popularnim folqa figuricama, malim simpatičnim drvenim čovječuljcima.Nizozemska

Suvenir: Klompe
Kupite: Nešto vezano uz bicikl

Eh, jedan od prvih spomena na Nizozemsku su klompe, tako da nije ni čudo da su one jedan od najpopularnijih suvenira, bilo za nošenje ili neke malene, za ukras. Umjesto toga nabavite neki mini bicikl, jer teško da nizozemci išta više vole od stroja koji se pokreće pedaliranjem.

Njemačka

Suvenir: Ampelmannchen
Kupite: Pivo

Dajte više, mali čovječuljak koji se nekad nalazio na semaforima u Istočnoj Njemačkoj više je zaista dosadio. S druge strane, Nijemci su jedni od najvećih svjetskih proizvođača piva, pa jedino što trebate je izabrati.

Švedska

Suvenir: Vikinške kacige
Kupite: Sandqvist torbe

Uf, ukoliko zaista niste zagriženi fan vikinga, stvarno ne znamo čemu bi vam ovo moglo poslužiti. Sandqvist torbe imaju sjajan dizajn i praktične su, tako da su one daleko bolji izbor, a ukoliko vam se ni to ne sviđa, znate i sami kako je Švedska zemlja u kojoj je nastala IKEA.

Švicarska

Suvenir: Kukavica (zidna)
Kupite: Švicarki nož ili bankovni račun

Kukavica koja vas veselo pozdravlja sa zida zbilja može biti spektakularna, ali treba li vam zapravo takav jedan sat na zidu? Švicarski nožić je uvijek dobrodošla i zgodna stvarčica, a otvorite li nekom bankovni račun u Ženevi i položite nešto franaka, ne vjerujemo da će se ta osoba buniti…
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju