Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške koji nazivaju i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest mjeseci u godini.

Od rujna do ožujka svake godine Rjukanci žive u sjeni. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svojem licu. U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u trgovine i bave se sportom. Šest mjeseci u godini žive u polutami.

Stavanger - 2 Putovanja Kako izgleda život u jednom od najskupljih gradova na svijetu?

Baš zato lokalne su vlasti 2013. godine uložile 5 milijuna norveških kruna (3,8 milijuna kuna) u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektiraju mali komadić sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mjesecima u godini.

I dok jedni prigovaraju da se previše proračunskog novca potrošilo na minijaturni tračak svjetlosti u mračnome gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizirala Rjukan među turistima.

Grad dugi niz godina bio zanimljiva lokacija za posjet zbog 104 metra visokih slapova Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada imaju dodatni razlog za posjet.

Da ti pamet stane! 9 zanimljivosti o Rimu koje odgovaraju na pitanje zašto je Vječni Grad čudesan Lateranski obelisk, Rim - 4 Španjolske stepenice, Rim, Italija - 5 Španjolske stepenice, Rim, Italija - 3 +2 Trastevere, Italija - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju