Riječ je o četvrtom norveškom gradu u državi po veličini i administrativnom dijelu provincije Rogaland, jedne od 19 norveških provincija. Smješten je na poluotoku Stavangeru, u regiji zapadne Norveške na obali Sjevernog mora. Kako izgleda život u Stavangeru i istoimenoj općini?

Kao brižno očuvana povijest

Stari dio Stavangera očuvan je i čini najslikovitiji dio ovog norveškog grada. Sastoji se od brojnih drvenih kuća sagrađenih krajem 17. i početkom 18. stoljeća, tipičnih za podneblje u kojem se nalaze. Zbog očuvanja i brige o tradicijskoj arhitekturi Stavanger je primio već nekoliko nagrada. U srce starog grada Stavangera smjestile su se i brojne galerije te dućančići, ali i muzeji poput Pomorskog ili onog koji svjedoči o postojanju tvornice u kojoj se nekoć konzervirala riba.

Popraćen uličnom umjetnošću

Stavanger je jedno od najpoznatijih svjetskih mjesta prema količini ulične umjetnosti. Svake se godine održava i festival ulične umjetnosti NUART, a pješačka tura Nuart's Street Art po Stavangeru provest će vas kroz više od 15 godina festivala. Festival se sastoji od izložbi po cijelom gradu, raznih događanja, performansi, debata i radionica, a na njemu sudjeluju najveći svjetski umjetnici ulične umjetnosti. Od prvog tjedna u rujnu, strani i domaći umjetnici ukrašavaju zidove grada iznutra i izvana bez restrikcija, na nekonvencionalan način i tako Stavanger čine dinamičnim i slikovitim gradom.

Odlična baza za istraživanje kulture i prirodnih ljepota

Stavanger pršti kulturom koja izranja iz raznih muzeja, ulične umjetnosti te ljepotom koja izranja iz prirode i ljubaznih domaćina. Zanimljivo je da je u njemu moguće pronaći i neobičan Muzej nafte, ali i to da se u njemu nalazi velik broj drugih muzeja poput Muzeja umjetnosti, Arheološkog, Gradskog, Dječjeg muzeja i prije spomenutih Pomorskog i Muzeja konzervi.

Stavenger je, osim za turu po muzejima, odlična baza za razne aktivnosti, poput planinarenja na Preikestolen. Naime, područje Stavangera i okolnih mjesta turistima je česta baza za istraživanje nekih od najposebnijih prizora norveške prirode poput Lysefjorda, plaže Sola i svjetski poznate litice Preikestolen, poznatije pod nazivom koji se prevodi kao „propovjedaonica“. Za spomenute očaravajuće lokacije, moguće je pronaći jednodnevne izlete upravo iz Stavangera, što je najjednostavniji način.  

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju