26.
Hotel Arcotel Allegra
Branimirova 29

Noviji zagrebački kvartovi su građeni planski i znate točno kad i gdje se što može pojesti. No, kada živite 15 minuta pješke od Jelačić placa, i svako malo zatvore neki fast-food, onda vas jako razveseli novi hamburger, i to jedan od najvećih u gradu. Pod parolom „Hamburger za dvoje“ ušao sam u foaje hotela Arcotel uz nasmijane recepcionerke, ugodno osoblje, Eurosport na TV-u i tihu decentnu glazbu u pozadini. Kroz staklo sam gledao mlade ljude koji idu u kino koje je literarno na pedeset metara niz hodnik, pijuckao Leffe Brune, jedno od dvadesetak piva u ponudi i jedva dočekao mrcinu. Dakle, 18 centimetara širok, 8 visok, 700 grama težak - izgleda kao McPers za odlikaše, pogotovo jer je meso triput deblje od prije spomenutog. Od priloga ide dosta pommesa, jače pečenog, ne premasnog, i po dvije vrećice kečapa i majoneze.


Pecivo izvrsno, pečeno sa svih strana, bijelo, slatko, veliko, dovoljno sezama. Meso je korektno, govedina, bez greške, ali i bez nekog oduševljenja. Tamno, jako mljeveno. Špeka ima kao na kolinju u Čačincima, luka taman, salate koliko treba, a u okusu prevladava sos od rajčice. Iznad prosjeka, dosta, ali mrvicu je presuh - ni kap da padne u tanjur. Samo da je to ispraviti i imaju vrhunsku stvar. Cijena visoka, 77 kuna, Leffe 34, ali ako odvedete bolju polovicu nakon kina na burger u hotel – akcije će vam definitivno porasti! Preporučujemo!

American burger, pommes, prilozi: 77 kn
Leffe Brune: 34 kn

Ocjena: 8

27. R&B Food
Puljska 9, Zagreb

Zavučen u dubine Trešnjevke, nedaleko okretišta tramvaja i starog nebodera, nalazi se lokal R&B Food. Podijeljen je na od dvorišta ukraden dio i omanji dio u podrumu sa tri separea. Nažalost, dva od tri separea osjećaju otvaranje vrata WC-a, ali ljubaznost, susretljivost i osmijeh konobarice to reduciraju. Kako smo došli u utorak u 20.00, tako smo naletjeli na zadnji hamburger dana, kako je barem rekao talijanski kuhar, a vrlo brzo nam je konobarica na predivno dizajniranim duguljastim i kockastim crnim tanjurima poslužila mlaka rebarca i prekrasno mirisan burger. Svjetlo lampi bode u oči, ali je sjajno za fotografiranje hrane (Umami, naučite nešto), dok brodsko kabinsku, prilično klaustrofobičnu atmosferu, dodatno ubija televizor bez tona na kojem je emisija u kojoj mravi ubijaju bogomoljku. No, prijeđimo na bitno – hranu.


Hamburger je skup, ali se uz njega dobije dosta udubljenog masnog pomfrita i posudica s kečapom, finim, ljutkastim, kiselim, ali industrijskim. Pecivo je veliko i ukusno, ali nije pecivo za hamburger nego lepinja bez sezama. Meso je tanko, i mirisno, premirisno, osjeti se drvo i dim, svaka pohvala. Najbolji dio hamburgera su ipak – krastavci, tvrdi, hrskavi, ne gnjecavi, kakve ih ne znam zbog čega danas forsiraju. Zasmetao me nedostatak pravog umaka, kao i ubacivanje majoneze vulgaris (koje, kao i kečapa ima stvarno puno). Za kraj – imate i vlažnu maramicu za brisanje! Sasvim korektan burger, nadprosječnog mirisa mesa, ali i bez nečeg drugog za hvatanje. Tomislav je ipak mrvicu preskup za jednu preuređenu garažu (bez ikakve ljutnje), ali 75 kuna za rebarca je stvarno – puno previše. Kao i Arcotel, i R&B zaslužuje posjetu, ali bolje će sjesti onima koji ne brinu o krajnjem iznosu na računu.

Hamburger, pommes: 45 kn
Tomislav tamno: 17 kn

Ocjena: 7,5


28. American Bar Dollar
Županijska 15, Osijek

Iako po svim razgovorima s prijateljima iz Osijeka ovom gradu treba brutalna pečenjarnica sva puna ćevapa i pljeskavica, odmah pored Meka je nedavno osvanuo prekrasno uređen American Bar po imenu Dollar. Povratak u pedesete i šezdesete, jukeboxi, registracije, slike, posteri, čak i Talični Tom i Daltoni na zidu, kao i brendirani konobari i kuhari – sve to vizualno daje ogroman plus novoj meki osječkog višeg sloja. Osamdesetak vrsta piva i dvadesetak viskija tome samo idu u prilog, ali kako nismo 300 kilometara vozili kako bi se divili lijepom šanku, tako sam se dosta prepao kad sam shvatio da treba i probati hamburger. No, strahu nije bilo mjesta, jer je burger bio - s potpisom, i to Nenada Komesa, Chefa koji ih ima u malome prstu već desetak godina. I onda je došao. Na brendiranoj daski s malo pomfrita i tek mrvicom prženog luka, debeo, omalen, proboden štapićem. Jedem savršen zalogaj luka, solidan krumpira, fotkam s dvije strane, i mirišem dobro meso. Grizem, i ostajem zapanjen bogatstvom svježih okusa.


Dakle, American burger ima uz meso, slaninu, umak, rajčicu, salatu, luk i presitno narezan krastavac, i specijalne dodatke u vidu korijandera, đumbira i limunske trave, što daje fantastičnu zaokruženu kiselkastu cjelinu. Nije preslatko, kao što bi se očekivalo od američkih recepata, nego kompletno, svježe, kiselkasto, poput senfa za žene. Dakle, novi vidici! Iako vizualno malen, zasiti čovjeka, ali dodatke bi trebalo dosta podebljati. Otvorenje je bilo sjajno, popili smo im sve zalihe Gričke Vještice, uživali smo u bendu Cat paws, i klasično hedonistički završili u Hiru na dry stoutu Dobri Pantelija.

Sjajan provod, fantastičan burger, malo visoke cijene za Slavoniju (hamburger 37, jedino točeno pivo 0,5 l 25 kn), ali barem Osijek ima lijepo i brendirano mjesto za izaći na roštilj i pivo na najvišem nivou. Topla preporuka.


American Dollar burger, pommes: 37 kn
Grička Vještica 0,5 l: 20 kn
Točeni Heineken 0,5 l: 25 kn

Ocjena: 8,5

Prijašnje recenzije potražite ovdje!

Prvo mjesto na tablici za sada dijele:

Šalša 8,5
Rougemarin 8,5
Maximilian 8,5
Dollar 8,5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju