Autostopiranje na Islandu

Trebate prijevoz? Autostopiranje je na Islandu jedan od najuobičajenijih načina kretanja po otoku. Island se nalazi na svim listama najsigurnijih država svijeta i ne morate se bojati čudnih tipova iz kamiona. Busevi znaju biti skupi, a ni ne voze cijele godine, Rent a car je luksuz, tako da je doći negdje autostopom - na Islandu postalo dio kulture.

Posjet Mona Lisi nedjeljom

Prve nedjelje svakog mjeseca, skupi Louvre otvara svoja vrata potpuno besplatno. Bez plaćanja karte od 20€, moći ćete uživati u obilasku možda i najznačajnijeg svjetskog muzeja. Jedino što morate napraviti jest doći dovoljno rano kako biste izbjegli gužvu. Najpoznatija slika svijeta, na kojoj se nalazi mlada dama zagonetnog smiješka, čeka na vas.Razgledavanje muzeja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, nekad imperijalistička sila, zemlja je u kojoj je kultura na vrlo visokoj cijeni. Svi državni muzeji su naime besplatni, jer Britanci smatraju kako kultura treba biti dostupna svima. Država obiluje muzejima, a naročito London. Posebno valja izdvojiti nadaleko poznati British Museum koji sadrži tisuće povijesnih predmeta, ukjlučujući i kamen iz Rozete. Također, valja otići i u Tate Modern, a nanese li vas put u Edinburgh, svakako izdvojite vrijeme za Scottish Museum of Art.

Istraživanje 'ruševnih' kafića Budimpešte

'Ruševni' kafići su barovi otvoreni u napuštenim zgradama glavnog mađarskog grada. Jest, možda ćete na trenutak pomisliti kako je kraljica Dunava doživila sudbinu američkog Detroita, ali u stvarnosti, ovdje postoje neki od najzanimljivijih barova na svijetu. Uđite u jedan, divite se dizajnu, i provedite večer u nečem sasvim novom.

Jedite u indijskom Zlatnom hramu

Svaki dan ovdje dolazi 40 tisuća ljudi kako bi dobili besplatni chapatti (indijski kruh), curry i rižu. Nakon što obiđete jezero Amrit Sarovar koje okružuje hram, stanite u red za hranu. To je zbilja jedinstveno iskustvo i nemojte ga propustiti.Odradite turu razgledavanja

Eh, ovo možete u svakom gradu, puno toga vidjeti, a ne platiti ništa! Obiđite grad u kojem ste i saznajte iz vodiča što se sve isplati razgledati bez da morate platiti kartu. Grad je često najbolje upoznati šetnjom po njemu i upoznavanjem njegove povijesti.

Propješačite Cinque Terre

Talijanski Cinque Terre (pet gradova) leži na istočnoj obali zemlje. Prekriven je pješačkim i planinarskim stazama koja vas vode do obale, planina, pitoresknih talijanskih sela, ili pak predivnih vinograda. A koliko je pet gradića čarobno i bajkovito, uopće ne trebamo posebno napominjati.

Couchsurfajte i Airbnbajte!

Da, da, zašto biste plaćali smještaj negdje na putu, kad već možete couchsurfati?! Registrirajte se na stranici Couchsurfing.com i nađite besplatno mjesto gdje možete ostati na svom putovanju. Usput ćete upoznati i lokalce koji će vas uputiti u sve tajne svog grada. No, budite spremni i vi udomiti nekog u vašem domu, jer to i je bit couchsurfinga!

A za Airbnb, pogledajte ovaj vodič!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju