1. Vozite se tramvajima
Istraživanje u sporom tempu najbolji je način za upoznavanje ovog grada samo zbog činjenice što je - brdovit. Lisabon je toliko strm da podsjeća na San Francisco, koji kao i njegov veliki brat ima tramvaje koji vam pružaju najbolji pristup do pojedinih gradskih područja i atrakcija.

No, ako ste u Lisabonu samo par dana onda vam je najbolji izbor unajmiti vodiča koji će vas provesti kroz sve atrakcije kako vam ne bi koja promakla.

2 Odsjednite u centru
Dom Pedro Palaca je luksuzni hotel smješten u neposrednoj blizini gradskog središta i pored većine otmjenih trgovina. Hotel je savršeno udaljen od važnijih turističkih atrakcija tako da vam ne bi smio biti problem pješice doći do njih, ili, ako vas more lijene noge, uzeti taksi po jeftinoj cijeni. Sobe u hotelu su prostrane i udobne, a preporuka je da pitate za sobu s pogledom na grad i rijeku Tejo.

3 Isprobajte savršenu hranu
Artičoke su glavna atrakcija ovdašnjih restorana. Naći ćete ih u gotovo svakom jelu u gotovo svakom restoranu u gradu. A tek srdele... Na gradelama, usoljene ili čak u paštetama - Lisabonci ih stvarno znaju pripremiti na savršeni način.

Lisabon je grad koji leži na moru stoga ni ne treba čuditi da se ponuda restorana bazira na morskim plodovima. A kada smo kod hrane, onda svakako valja spomenuti slavnu pekaru Fábrica de Pastéis de Belém koja na istome mjestu radi od 1837. godine, i koja je postala neizostavni dio bogate turističke ponude. Svakog dana ova pekara ispeče između 20.000 i 50.000 peciva.

4 Proučite arhitekturu grada
Svaka četvrt ima svoju posebnu vibru i jedinstven scenarij. Najstariji dio grad je Alfama i najslabije je prometni dio grada, ali najviše obiluje starom arhitekturom, pa je ovaj dio posebno namijenjen ljudima .

5 Pogledajte grad s najviše točke
Ako želite predivan pogled na grad preporuka je da se uputite prema četvrti Miradouro de Santa Luzia, koja se nalazi na najvišoj točki i s koje se pruža najbolji pogled na grad, posebice noću.

Svaki dio grada poseban je na svoj način, ali u bilo kojem da se nađete, preporuka je da uvijek uzmete lokalnog vodiča koji će vam pokazati najvažnije atrakcije, upoznati vas s poviješću i uvesti vas u neke manje poznate samostane do kojih ne biste mogli sami.

Jesmo li spomenuli porto? Lisabon je čudo, morate ga vidjeti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju