Villa Ariston u Opatiji novi je član JRE (Jeunes Restaurateurs), europske gastronomske obitelji aktivne u 16 zemalja osnovane u Francuskoj još 1974. godine. Budući da više od polovice chefova JRE-a ima Michelinove zvjezdicu, chef Ville Ariston Robert Benzia se našao u odličnom društvu. Osim divnog pogleda na more i položaja uz šetnicu koja povezuje Opatiju i Volosko te vrhunske kuhinje, vila s kraja 19. stoljeća odlikuje se i vrhunskom arhitekturom koju potpisuje bečki arhitekt Carl Seidl.

Kolosalno stubište kojim se gosti nakon večere uspinju u sobe vodi pored velebnog originalnog djela slikara Bronkhosta Jana Gerritza iz 17.stoljeća. Obzirom na položaj i ljepote opatijske vile ne čudi da su ondje odsjele mnoge osobe iz javnog i političkog života, uključujući članove obitelji Habsburg, Kennedy i Coco Chanel. Danas je Ariston u vlasništvu gospodina Marka Barbića, poduzetnika hrvatskih korijena s adresom u Milanu, a vilom upravlja Cyntia Vučaj na funkciji direktorice hotela. Ponosan član tima je i glavni sommelier Marko Škarica koji nosi titulu najboljeg u Istri i Kvarneru.

JRE - 12 JRE - 12 (Foto: JRE)

Za posebnu priliku obilježavanja ulaska u prestižnu obitelj nazdravilo se šampanjcem Veuve Clicquot Brut, a tijekom ručka pila se JRE Malvazija Kozlović, 2015. Robert Benzia odlučio se za darove mora koji su na tanjurima prštali od boja, okusa i mirisa. Gosti su mogli kušati i JRE Chiavalon maslinovo ulje iz berbe 2016.

Terinu od kvarnerskog škampa i orade Benzia je poslužio uz kreker od pistacija, a na tanjuru su se družili i s hobotnicom kuhanom u vakumu. Također, kamenice je kuhao u pivu i poslužio na rižotu s kavijarom od wasabija i peršina. Role' škombra, marinirani morski pas i pjenušava krema od koromača bili su točka na i svečanog ručka.

JRE - 16 JRE - 16 (Foto: JRE)

Treći puta po redu, nakon Muzeja prekinutih veza i baroknog dvorca Miljana, u prostoru bivše tvornice perja La Grma, održat će se 10.03. Talen & Passion Dinner na kojem kuhaju chefovi iz svih 14 restorana (Monte, Perglola, Badi, Marina, San Rocco, Zigante, Draga di Lovrana, Plavi podrum, Boškinac, Foša, Pelegrini, Dubravkin put, 360 i Villa Ariston). Prihod od ulaznica donira se u dobrotvorne svrhe. Karte su u prodaji u restoranima.

Najavljen je također i projekt Chefovi na moru koji će dodatno povezati hrvatske i internacionalne JRE chefove kroz projekt gostovanja internacionalnih u restoranima hrvatskih chefova. Početkom travnja očekuje se izlazak novog izdanja nacionalnog vodiča po JRE restoranima, 2018-2019, koji se izdaje uz potporu Hrvatske Turističke Zajednice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju