Zemlja je puna dalekih i gotovo neistraženih dijelova koji ne pune stupce Instagrama, a i na Facebooku se samo rijetki mogu pohvaliti da su ondje ostavili svoj tag. U vrijeme kad je gotovo svaki kutak poznat privilegija je naići na divljinu. Putnici koji se osjećaju kao Indiana Jones 21. stoljeća ipak imaju prostora za avanturu, a prije putovanja korisno je dobro istražiti i najsitnije detalje o destinacijama zbog kojih se srce ubrza za pokoji takt.


Spitsbergen, Norveška


Na najsjevernijem dijelu Kraljevstva Norveške nalazi se Svalbard (doslovno: hladni rub), otočna skupina u Arktičkom oceanu, na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola. U carstvu glečera i snijega dominiraju tri velika otoka: Spitsbergen, Nordaustlandet i Edgeøya. Spitsbergen je najveći i jedini trajno naseljeni otok. Idealna je baza za otkrivanje polarnog biljnog i životinjskog svijeta jer su gotovo dvije trećine pokrivaju prirodni rezervati i nacionalni parkovi.

Vanuatu, Tihi ocean


Otočna država Vanuatu smjestila se u Tihom oceanu, južno od Solomonskih Otoka, zapadno od Fidžija i istočno od Australije. Broji 83 otoka u otočnoj skupini Novi Hebridi koji se protežu na 900 km. Svoju ljepotu duguje vulkanskom su i koraljnom porijeklu. Ako tražite daleku i egzotičnu destinaciju - ovo je mjesto za vas. Oni koji su posjetili Vanuatu kažu da je to jedno od najsretnijih mjesta na svijetu jer je osmijeh lokalaca jednostavno zarazan!

Vanuatu Vanuatu (Foto: Getty Images)

Navassa, Karipsko otočje


Smješten između Haitija i Jamajke, ovaj nenaseljeni otok prema mišljenju mnogih jedan je od najljepših na svijetu. Prvi ga je otkrio poznati moreplovac Kristofor Kolumbo 1504. godine, a danas je utočište za divlje životinje. Navassa je idealno odredište za promatranje egzotične faune ili uživanja u pogledu na visoke bijele litice, drveće koje nalikuje na smokve i kaktuse. Samo je desetina otoka prekrivena livadama i pašnjacima na kojima pasu koze.


Krater Bosavi, Papua Nova Gvineja


Unutar zidina vulkana koji se urušio u svoj krater prije više od 200.000 godina žive biljne i životinjske vrste kakve se ne mogu susresti nigdje drugdje na zemlji. U izgubljenom svijetu živi na desetke neobičnih primjeraka kukaca, riba, žaba s očnjacima i šišmiša. I drugi dijelovi te države u Oceaniji fasciniraju raznolikim nizinama, močvarama, planinama i tropskim kišnim šumama.

Son Doong Son Doong (Foto: Thinkstock/Guliver)

Son Doong, Vijetnam


Jedna od najspektakularnijih, ali ujedno i najmanje posjećenih prirodnih atrakcija na zemlji je špilja Son Doong, skrivena duboko u vijetnamskoj džungli. Do 2009. bila je praktički nepoznata posjetiteljima, a tek tada su istraživači otkrili njezine fascinantne dimenzije. Dugačka oko 9 kilometara, visoka preko 200, a široka 150 metara. U Son Doongu se nalazi džungla, rijeka i plaža, a špilja ima i svoju mikroklimu. Godišnje je obiđe tek oko dvije tisuće posjetitelja, ponajprije zbog zabačene lokacije.
 

Još ideja za putovanje potražite na stranici U roku odmah!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju