Na površini Minnewanka u Alberti izgleda kao i svako drugo ledenjačko jezero u Kanadi. Okruženo je krošnjama vazdazelenog drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na oko 20 kilometara na istoku Nacionalnog parka Banff. Mjesto je to koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

No mnogi posjetitelji ne znaju da se ispod sve te silne vode skriva tajni grad koji se može istražiti uz pomoć ronilačke opreme. Zapravo, riječ je o turističkom naselju Minnewanka Landing koje je osnovano krajem 19. stoljeća, a koje je brojalo četiri avenije, tri ulice, nekolicinu kućica, hotela i restorana.

Da bi područje opskrbili energijom, 1912. i 1941. godine izgrađene su brane u sklopu elektrane Calgary Power Co. Izgradnja druge brane podigla je razinu jezera za oko 30 metara te tako potopila turistički resort.

"Tijekom Drugog svjetskog rata nedostajalo je energije. Calgary i okolna mjesta značajno su narasli i trebali su struju, a jezero Minnewanka bio je odgovor na sve njihove probleme," objašnjava razloge iza ove odluke arheolog Bill Perry iz Parks Canada.

Iako je većina zgrada bila izgrađena od drveta, gradić nije "istrulio“. Naprotiv, hladna vode ledenjačkog jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine "posjeti“ oko 8000 ronilaca.

U videu zaronite s nama u ovo ledenjačko jezero.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju