Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prošli su biciklom, pješke i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu.

Sve to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula, pas Globus spasio mu je knjigu. Kako je Mate snimio na stotine fotografija i vodio dnevnik, iz tih se zapisa vidi kako mu ni danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakva više nema.

Nakon 19 godina putovanja Mate stiže u Egipat, odakle se brodom Podgora vraća u luku Bakar. Dan poslije povratka u Zagrebu ga je uhitila OZNA zbog fotografiranja grupe žena pred jednom trgovinom u Ilici dok su čekale u redu. Nakon što je prošao cijeli svijet, divlje krajeve te nadmudrio mnoge pogranične ophodnje, više nikamo nije mogao iz Jugoslavije.

Mate i Globus bili su nerazdvojan par u putovanjima. Kupio ga je u Buenos Airesu Mate i Globus bili su nerazdvojan par u putovanjima. Kupio ga je u Buenos Airesu (Foto: Turistička zajednica grada Vrgorca)

Njegov san o snimanju dokumentarnog igranog filma, za što je imao i podršku Harryja Trumana, dok on još nije postao predsjednik SAD-a, rasplinuo se. Do kraja života radio je u Vjesnikovu kiosku u Vrgorcu, gdje bi znatiželjnicima pričao uspomene s putovanja i pokazivao svoju putničku knjigu, pa su ga nazvali Mate Svjetski. Pedesetih godina nekoliko je tadašnjih novina objavilo članke o njegovim putovanjima, ali je ubrzo zaboravljen. Umro je 1969. godine i pokopan je u rodnim Stiljima

Festival pustolova "Mate Svjetski" godišnji je susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja koji ovaj vikend, 25. i 26. kolovoza, u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura. Ta se manifestacija organizira u čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera Mate Šimunovića, poznatijeg kao Mate Svjetski. Tako će već četvrtu godinu za redom Vrgorac i Stilja, Matino rodno mjesto, ugostiti brojne pustolove koji će posjetitelje svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike.

Domaćini festivala Turistička zajednica grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić, najuspješniji hrvatski i svjetski priznati alpinist i pustolov, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže bogatom programu, koji je za sve posjetitelje besplatan.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju